„A napelem az új dohánybolt?” – eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz landolt Tiborcz-partnernél!

Amíg mindannyian – és szóban a kormány is- a koronavíruson pörgünk, meg azon, hogy üresek a boltok egyes polcai, meg, hogy elfogyott az amúgy nem túl hatékony szájmaszk, addig Tiborcz István és a haverok súlyos milliárdokat szakítanak, most éppen a napelembiznisz csúcsra járatásával. Nem tanultunk a közvilágításbizniszből?

Koronavírusos időben a bizniszelés egy pillanatra sem szünetel….

Úgy tűnik nem fogta még fel a regnáló és csapatai, hogy a vírus nem válogat, nem kér párttagkönyvet és a határkerítésre is fittyet hány, úgyhogy a szóban forgó milliárdokat inkább a megelőzésre és a gyógyítás elősegítésére kellene fordítani, már csak az Ő érdekükben is. Ha már másból nem értenek….

Bódis András, a valaszonline.hu újságírója utánajárt és kiderítette, hogy az állam látványosan „túlszereti” a Tiborcz-partnereket: a Válasz Online összesítése szerint eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz indult meg feléjük – ingyenes kölcsön és tőkeinjekció formájában.

„Napelempark-telepítésben a legnagyobb energetikai mogulok nyomába eredt egy érdekcsoport, amelyet szikével sem igen lehet leválasztani a miniszterelnök vejéről…”

Bő három hete Orbán Viktor évértékelő beszédet mondott,

amely a klímavédelmi akcióterv meghirdetésében csúcsosodott ki. Ennek egyik pontja –

„a következő tíz évben a kormány meghatszorozza a naperőművek kapacitását”

– azonban nem is annyira újszerű. A miniszterelnök már 2018-as eskütételét követően úgy fogalmazott, hogy

„az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot”.

Mindez mit jelent a számok nyelvén?

A szaktárca háttérdokumentációja szerint az ország jelenlegi 1000 megawattos napenergia-termelő teljesítménye 2030-ra meghatszorozható, azaz 6000-re növelhető. E vállalás „brutalitását” érzékeltetendő: a Paksi Atomerőmű kapacitástömege jelenleg 2000 MW. Miként ebben a cikkben már jelezte a portál,

a hazai naphasznosítás főalakja az Orbán Viktor sportbarátságát élvező – az említett eskütétel idején a parlamenti karzaton helyet foglalt – Adnan Polat kíván lenni.

A lényeg a lényegben, hogy – miként ebből a gyűjtésből is kiolvasható – a magyar energetikai mogulok egyelőre legfeljebb 15-25 MW-nyi naperőművi kapacitással rendelkeznek. Tehát

aki például 61 hektárnyi összterületen 26 MW-os teljesítményt tud felmutatni – mint a Tiborcz Istvánnal szimbiózisban működő, alább bemutatandó lobbikör – már nagykutyának számít.

A cikk ezen pontján megismerteti a portál az olvasókkal

a Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós települések napelemparkjait uraló Sájer Gábort, illetve az őt segítő Dicső Lászlót és Figura Ferencet. Mindhármuk esetében a Tiborcz-kapcsolatra összpontosítunk; másra nem is nagyon tudnánk, hiszen ezek a „csúcsmenedzserek” leginkább a miniszterelnök vejéhez való közelségük miatt érdekesek.

A további részletekért kattintson!

Az eddigi összegeket egymás mögé téve kihirdetjük tehát a végeredményt. A Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós településekre „bebútorozó” Sájer-kör 2018 februárja óta 3,9 milliárd és 149,5 millió forintnyi ingyenes kölcsönre szerződött a magyar állammal, továbbá – mint írtuk – a Carion-alapból származó 2,2 milliárd 70 százaléka is közpénz-jellegű forrás. Ami azt jelenti, hogy

a klímavédelmi akcióterv megelőlegezéseként 5,6 milliárd forint már elindult az államtól Tiborcz bizalmasai felé.

-állapítja meg a cikk írója. Mit lehet ehhez hozzátenni? Amíg hagyjuk, -mit hagyjuk? szinte kiköveteljük- hogy akár az életünk árán is hülyének nézzenek minket, addig az egyedfejlődés azon szintjén állók, akik jelenleg megteszik velünk, nem lesznek belátóak. Esetleg a közös karanténban elgondolkodnak ők is, ki tudja?

One thought on “„A napelem az új dohánybolt?” – eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz landolt Tiborcz-partnernél!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük