A napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.08.

Eugenia S. Lee, Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Indul egy harmadik repülő is Incsanból Uhánba,

úgy tűnik, hogy sikerült kialkudni a kínaiaktól, hogy jöhessenek a kínai állampolgárságú családtagok is Koreába. Még 200 koreai van ott, akik eddig azért nem jöttek, mert a házastársak, vagy/és a gyerekek kínai állampolgárok. Őket eddig Kína nem engedte.

Itt ma nem nőtt a betegek száma, továbbra is 24

A vizsgálat alatt lévők ezren vannak. Minden egyes beteg országon belüli mozgását ellenőrzik, bezárnak mindent ahol jártak, fertőtlenítenek, mindenkit kivizsgálnak, akivel találkoztak a betegek, hihetetlen mennyiségű munkát végeznek a járványügyi szakemberek. Közben Kínában egyre csak nő a halottak, és a betegek száma, mindig több a növekedés, mint előző nap. A friss betegek száma különösen sok.

(722/35000)gyógyult: 2000

A halottak 96%-a még mindig Uhánból kerül ki, a friss betegek fele, viszont már más régiókból. Ma meggyógyult egy 90 feletti néni, kapott egy nagy csokor virágot, és búcsúzóul még körbe fújták fertőtlenítővel, aranyos volt. Egy amerikai, és egy japán is meghalt Uhánban ma. Demokráciát óhajtó tüntetések voltak több országban is, a fiatal kínai orvos tegnap bekövetkezett halála okán. Úgy mondják, hogy megrovást kapott, mert nem volt hajlandó titokban tartani a betegséget, még az elején. Hogy, hogy nem, ő lett eddig az egyetlen beteg orvos.

A japán cruise-on ma 4 új beteg lett, a többi várja, hogy leteljen a karantén

Egy másik cruise, szintén Japánból indult, Puszán felé tart, kikötne, eredetileg benne van a programban, kétséges, hogy a koreai hatóságok vajon engedik-e.

Megvan a denevér, és az ember közötti köztes vírushordozó,

egy nagyon aranyos állat, tele pikkellyel, leginkább egy hangyászra emlékeztet, Kínában gyógyszernek számít szegény, bár hivatalosan tilos megenni, de ez mikor érdekelte utoljára az enni, és soká élni szerető embereket? Kínában, minden koreai hír televízióknak, és hír újságnak van állandóan ott lévő tudósítója, most már a híreken túl, rövid dokumentum filmeket is készítenek az ott történő eseményekről.

Ma “deporüm nál” van, az a hold újév utáni első telehold,

ilyenkor mindenféle ünnep szokott lenni, temetjük a telet, de most elmaradt, nagyjából minden elmarad, ahol sok ember gyűlne össze, ámbár szerintem akkor a hétfő reggelnek is el kéne maradnia, mert olyankor mondjuk a szöuli metró például… A mai napon, télen szárított zöldeket esznek, és magokat, de már csak kevesen tartják ezt a szokást, nálunk pörkölt volt.

A mai nap fő híre az volt,

hogy az új koronavírus okozta halálesetek száma meghaladta az egész SARS járványét amúgy mindenestől. Persze, lehet játszani a számokkal, arányokkal oda is, vissza is, de tény, hogy a MERS, vagy a SARS, sehol sincs ehhez az új betegséghez képest. A WHO-t újabb hullám kritika érte, közben kaptak 8 millió dollárt Japántól, erre a cruise utasait kivették a japán megbetegedések közül. Mármint papíron.Természetesen az összefüggés nem bizonyított.

Ez volt a mai 2019NoCv hírek Dél-Koreaból. 2020 02 08 22:06

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük