A négy leggyakoribb csalafintaság az ingatlanpiacon

4. Kamu közvetítő:

Megtörténhet, hogy a lakásról a hirdetést olyan teszi fel, akinek semmi köze hozzá. Jellemző eset, ha egy meglévő hirdetés képeit és egyéb adatait használják fel ehhez. Az ilyen személy vagy tulajdonosnak, vagy ingatlanközvetítőnek adja ki magát. Ez nagyobb cégeknél nem fordul elő, így veszélyes lehet, ha valaki

„egyszemélyes” ingatlanosként

keresi meg az embert. Nagyobb cégeknél a központnál ellenőriztetni lehet, hogy az adott értékesítő valóban a cégnél dolgozik-e.

„Legjobb találkozni a tulajdonossal, de ez nem mindig jön össze. A kamu közvetítők becsapják a vevőt, azt mondják, hogy sokan jönnek nézőbe, az ingatlant lehet, hogy bérbe adják vagy eladják. Azt mondják, hogy mutatják a többi érdeklődőnek is, de ha letesznek 1%-ot, akkor nem mutatják tovább. Kihasználják, hogy döntési kényszerben az emberek hajlamosak meggondolatlanul cselekedni, és eltekintenek például az ingatlan tényleges megtekintésétől”

– mondja a Central Home szakértője.

Csalásra utaló jelek lehetnek a hiteltelen, üres iroda, bizonyos esetekben a nem megfelelő öltözet.

A személyazonosságot mindenféleképpen azonosítani kell, illetve a friss tulajdoni lapot is látni kell fizetés és szerződés előtt.

Ha biztosra szeretnénk menni, és nyugodtan bonyolítanánk le az ügyletet, mindenképpen érdemes jónevű, az adott területen tapasztalt, referenciákkal rendelkező ingatlanirodának megbízást adni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük