Frissítve! A német zöldpárt vezetője a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot

A legújabb magyar kormányzati plakátkampánnyal összefüggésben a német Zöldek vezetője arra szólította fel pénteken Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjét és csúcsjelöltjét a tavaszi EP-választáson, hogy zárják ki a néppártból a nagyobbik magyar kormánypártot.

A magyar plakátkampány rágalmaz

Annalena Baerbock a düsseldorfi Rheinische Post című regionális lapnak adott nyilatkozatában arra az álláspontra helyezkedett, hogy a plakátkampány rágalmakat fogalmaz meg az Európai Unióval és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével szemben, és méltatlan egy európai kormányzó párthoz.

„Ilyenkor felmerül az emberben, hogy minek kell még történnie ahhoz, hogy Manfred Weber végre helyre tegye párttársát, Orbán Viktort, és kizárja a Fideszt az EPP-ből” – fogalmazott Baerbock.

A zöldpárti politikus szerint a kampány az európai politikai konszenzus ellen intézett támadásként is értelmezhető, mert az EU-t magát támadja és állítja be hazugságként.

Elfogadhatatlan állítások

„Ezt Manfred Webernek nem szabadna eltűrnie, ha a progresszív Európa mellett óhajt kiállni” – magyarázta Baerbock.

Maga Weber a pénteki Süddeutsche Zeitungban megjelent nyilatkozatában a plakátkampányban Junckerrel szemben megfogalmazott állításokat elfogadhatatlannak nevezte. A ZDF német közszolgálati televízió csütörtök este sugárzott Maybrit Illner című műsorában a Fidesz kizárásáról nem beszélt, hanem azt mondta, hogy európai alapértékekből Orbán Viktor sem kaphat kedvezményt, sem a néppárton belül, sem azon kívül. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy úgy véli, a magyar miniszterelnöknek változtatnia kell a jelenleg követett irányon.

Markus Söder, a CDU bajor testvérpártjának, a Fidesszel hagyományosan szoros kapcsolatot ápoló Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a pénteki Frankfurter Allgemeine Zeitungban szintén elfogadhatatlannak nevezte „Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatait”. Söder szerint Orbánnak világossá kell tennie, hogy továbbra is a néppárthoz akar-e tartozni. Mint mondta: senki nem akar senkit sem kitenni a pártból, „de ki kell mondani, hogy mit lehet és mit nem. Sajnos, az az út, amelyen Orbán Viktor elindult, nem jó irányba vezet” – fogalmazott a bajor konzervatív pártvezér.

A svéd konzervatívok indítványozták a Fidesz kizárását a Néppártból

Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt.

Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni – idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt.

A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához.

Tudósításában az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat, csütörtökön pedig vezető német politikusok határolódtak el tőlük.

A Fidesznek jelenleg 11, a vele szövetséges Kereszténydemokrata Néppártnak pedig egy képviselője van az Európai Parlament 217 fős néppárti frakciójában.

A kizárásról szóló javaslat megszavazásához legalább a pártcsalád hét tagjának szavazatára van szükség legalább öt országból.

Politico: ismét felerősödtek a Fidesz kizárását követelő hangok az EPP-ben

Az újabb magyar kormányzati kampány miatt ismét felerősödtek a Fidesz kizárását követelő hangok az Európai Néppártban (EPP), de egyesek szerint Orbán Viktor miniszterelnök éppen ezt szeretné elérni – írta a Politico pénteken.

A brüsszeli hírportál bennfentes források alapján arról számolt be, hogy noha a konzervatív pártcsalád még nem hozott döntést, az ügy napirenden lesz a jövő heti frakcióülésen és a márciusi csúcstalálkozón is.

Rámutattak, a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) „elege lett”, és ennek most először nyilvánosan hangot is adott, a Fidesz tagságának régebbi ellenzői pedig megpróbálják kihasználni a lehetőséget.

„A rakéta kilövőállásban van” – mondta egy névtelenséget kérő forrás.

A Fidesz hűtlensége

A cikk szerint az EPP-ben sokan egyetértenek a magyar kormány migrációügyi álláspontjával, ugyanakkor sokkolta őket a Fidesz „hűtlensége”, amely az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker elleni támadásban is megnyilvánult.

Egy néppárti politikus azon véleményének adott hangot, hogy Orbán szándékosan pártja kizáratására játszik, hogy azt mondhassa utána, „látják, az EPP valójában le akarja rombolni Európát, meg akartak szabadulni tőlünk, a keresztény Európa megmentőitől”.

A Politico kiemelte, hogy a párt vezetői eddig megvédték Orbánt, egyrészt a magyar képviselői helyekre tekintettel, másrészt attól tartva, hogy kizárása esetén a Fidesz az euroszkeptikus erőkhöz csatlakozik.

Orbán elfogadhatatlan lépései

Daniel Caspary CDU-s európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy Orbán elfogadhatatlan lépéseit egyre nehezebb megvédeni a választóik előtt, de a kizárással sem javulna a helyzet sem Európában, sem Magyarországon. Aláhúzta: ha David Cameron volt brit kormányfő továbbra is részt vett volna az EPP találkozóin, akkor soha nem írta volna ki a népszavazást a brit EU-tagságról. A brit Konzervatív Párt 2009-ben lépett ki a néppártból.

Az Orbán Viktor megfegyelmezését célzó eddigi kísérletek egyike sem volt különösebben sikeres. Ami talán változik, hogy az Európai Néppártban már nem könyörögnek neki, hanem inkább a maradás előnyeire mutatnak rá, miután egy viszonylag kis ország csak akkor kaphat helyet a nagy asztalnál, ha tagja az EPP-nek – írta a szerző.

Az Euractiv hírportál számos EPP-tagpártot megkérdezett, és többségük azt válaszolta, hogy a kizárásnál kevésbé radikális megközelítés pártján vannak.

Ha gyengén szerepel az EPP, senki sem fogja Orbánt bántani

Az uniós ügyekkel foglalkozó híroldalnak egy névtelen néppárti forrás hangsúlyozta: ha gyengén szerepel a pártcsalád a májusi választáson, akkor „senki nem fogja Orbánt bántani”.

A francia Köztársaságiak egyik illetékese azt mondta, „a jobboldalnak a DNS-ében van, hogy nagyon különböző elemekből áll”, és az olasz tagpártok is azt közölték, hogy nem ellenzik a Fidesz tagságát.

(Forrás: MTI, HVG)

Kapcsolódó

Jean-Claude Junckernek elege van a gyűlöletből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük