A németek hülyék?

Egyik vidéki ismerősöm hat hónapja nem talál takarítónőt, pedig már ezerötszáz forintot is fizetne óránként. Kisebb munkákra nincs asztalos, villanyszerelő, vízvezetékszerelő stb., de olyan kisegítő is csak hosszas könyörgésre akad, aki a füvet levágja.

A gázkazánok javításával foglalkozó cég 8-10 éve még minden szeptember elején hívogatott, hogy mikor jöhetnek az aktuális szervizre. Néhány éve hiába hívom azzal, hogy gáz van, azaz gáz – fűtés – nincs, nem tud küldeni szerelőt, csak két-három hét, esetleg két hónap múlva.

Időpontot a szakorvosokhoz, egyszerű vizsgálatokhoz is több hónap várakozással kaphatunk, és ha ott vagyunk, esetleg két óra múlva sem jutunk be. (Itt kérek elnézést a sebész főorvos úrtól a BLESZ-ben, mert két és fél óra várakozás után leléptem. Miután az idő pénz, úgy gondoltam: meghalni olcsóbb.)

Egyedi esetek?

Gondolom, magyar milliók sorolhatnák a hasonló példákat arról, hogy nincs kőműves, tetőfedő, ács, burkoló, szobafestő, vagy ha váratlanul rövid időn belül akad, akkor még rosszabb, mert a munkája minősége minősíthetetlen. (A gázszervíz munkatársa háromszor nem tudta megjavítani a készülékemet, mindig visszatért ugyanaz a hiba. Képletesen szólva rájuk kellett borítani az asztalt, hogy kiküldjenek valakit, akit nyilván a páncélban tartanak, hogy ne tudjon külföldre menni, és aki egy perc alatt megoldotta a problémát.)

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főorvosa Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kapta meg 2016-ban az év orvosa, Astellas-díjat – Fotó: 24.hu

Kezdik kapizsgálni, hogy mire akarok kilyukadni?

Németországban az iszlám hitű állampolgárok száma négy és félmillió. Ez a lakosság öt-hat százaléka. A németek hülyék? Nem jellemző. Csupán már évtizedekkel ezelőtt, azaz időben észrevették, hogy elöregedő társadalmukban munkaerőhiány van, és ha ezen nem segítenek, az életszínvonaluk zuhanórepülésbe kezd, aminek igen sok hátránya lehet az elszegényedéstől a társadalmi robbanásig.

És most ne tessék a marokkói gyilkossal példálózni! Négy és félmillió ember között sajnos akadhat egy-két gyilkos. Talán három is. Négy is. Magyarországon a statisztika szerint 2016-ban kétszázhuszonhat gyilkossági ügy volt. A lakosságszám közel tízmillió. „Kellemetlen arány” – gondolja, aki tud számolni. Ráadásul a mi saját gyilkosaink többsége feltételezhetően nem muszlim.

Témánkhoz tartozik, hogy a kormány tavaly jelentősen emelte az átlagfizetést. Gondolom, az volt a cél, hogy a dolgozó embereket itthon tartsa. (Mert hazacsábítani 100-150 euróval senkit sem lehet.) Ez rendben is van. Mármint a fizetésemelés. Egy a gond: attól, hogy emelem a béreket, nem lesz több orvos, gázszerelő vagy takarítónő.

Nem megoldás megoldani a gatya korcát

Ugyanilyen csekély reménnyel kecsegtet, ha a születések számát szeretné a kormány emelni különböző támogatásokkal, kedvezményekkel. Még ha netán neki is veselkedne a nemzet, és utódnemzés céljából gyakrabban oldaná meg a gatya korcát, akkor sem hiszem, hogy egy-két gyerekkel többet vállalna, mint amennyit a maga óhajából vállalna. De ha netán vállalna is…! Mire a babából gázszerelő vagy sebészprofesszor lesz, megfagyunk vagy belehalunk a szakemberhiányba.

Nos, tehát, lehet, hogy kiverem a biztosítékot néhány nem gondolkodó ember fejében, de tény: nemhogy elutasítani, kirekeszteni, elüldözni kellene a migránsokat, hanem beengedni, ellenőrizni és befogadni.

Nem az én szakterületem ennek a hivatalos menete, rendszere, adminisztrációja, de bizonyára nem ördögtől való, ha sok millió magyart is be tudtak fogadni, le tudtak telepíteni az elmúlt százhúsz évben nyugaton és ebből jó néhány százezret mostanában.

Azt azonban civilként is tudom, hogy ha nem lesz elegendő és megfelelő munkaerő Magyarországon, és netán még egy válságba is belekóstolunk ismét, akkor a jó Isten kegyelmezzen nekünk meg az aktuális kormánynak.

Utóirat 1: Akik esetleg Soros bérírnoksággal vádolnak, elárulom, hogy harminc éve kértem ugyan támogatást az öreg alapítványától a regényemhez, de soha egy fillért sem kaptam szemben másokkal, akik mocskolják.

Utóirat 2: Ha a szakképzetlen magyar tömegeket, romákat és nem romákat olyan képzési-támogatási projekttel kínálták volna meg nyolc, tíz, húsz, ötven éve, amiről eszmélésem óta ugatok, akkor persze más volna a helyzet. De nem más.

Nógrádi Gábor

Kapcsolódó:

A bevándorlók többsége az EU-ból érkezett Németországba 2016-ban

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük