A nemzeti a “Facebook-törvény” már a spájzban van! – közölte Varga Judit hol máshol, mint a Facebookon!

Az igazságügyi tárca tavasszal benyújtja a parlamentnek a techóriások – Facebook, Twitter és más szolgáltatók – szabályozásáról szóló törvényjavaslatát. Már önkényesen mindenki lekapcsolható az online-térből, “pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, vállalatvezetők és állami vezetők is”, jogorvoslat nélkül – indokolta Varga Judit a törvény benyujtását.

Tette mindezt -természetesen- a Facebookon!

“Elkezdjük! Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról”

– posztolta Varga Judit a Facebook-oldalán.

Az igazságügyminiszter a célokról azt írja: semmi mást nem szeretnének elérni a nagy tech cégekkel szemben,

“mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik”.

Együttműködnek az Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de

“az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is”.

Hozzátette:

„A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül! A szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk!”

Egyeztetés a GVH-elnökkel, és az EU-s “elnökségi trió” nagyköveteivel

A magyar tech-törvényjavaslat előkészítésének voltak a közelmúltban előzményei: egy hete ülésezett az igazságügyi tárca által felállított Digitális Szabadság Bizottság. Előtte Varga Judit a Hír Tv Magyarország élőben műsorában azt mondta – és a Facebook-oldalára posztolta -, hogy a Bizottság rendkívüli ülését a nagy tech cégek “rendszerszintű visszaélései” miatt hívta össze. Az „árnyék tiltás” vagy a „shadow” ugyanis azt jelenti a neten, hogy a Facebook, a Twitter vagy más techóriás szolgáltatók “titokban, politikai céllal” úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy „arról mi ne tudjunk”.

“A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti”

– jelentette ki Varga Judit es a lengyel, illetve a német szabályozást hozta példának, erről itt írtunk részletesen.

Múlt kedden az igazságügyminiszter Rigó Csabával, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével egyeztetett

a nemzetközi digitális vállalatok visszás kereskedelmi gyakorlatáról.

“Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy ezeknek az óriásvállalatoknak a magatartása gyakran nemcsak a véleménynyilvánítás szabadságát sértik, hanem a tisztességes versenyt és a fogyasztói jogok teljes körű érvényesülését is veszélyezteti”

posztolta Varga Judit egy hete az egyeztetésük után.

Akkor úgy fogalmazott: a techóriások szolgátatásának a természete már bőven túlmutat a magánszektor jellegzetességén.

„Hiszen az internet, a techóriások által közvetített szolgáltatások már olyanok mint az áram- vagy vízszolgáltatás gyakorlatilag. Nem lehet nélkülük működni egy mai világban”

Az igazságügyminiszter, nyilván a magyar tech-törvényjavaslat előkészítéséről is egyeztetett tegnap az EU-s “elnökségi trió”, Németország, Portugália és Szlovénia nagykövetével folytatott megbeszélésen. Az EU volt, a jelenlegi és a leendő soros elnökségét ellátó országok nagyköveteivel a találkozója után azt posztolta a Facebookon:

mi magyarok olyan Európát szeretnénk, ahol elismerik a nemzetállami megoldásokat és a “még több Európa helyett az okos Európa” lesz a válasz a jövő nagy kérdéseire.

Forrás

franciák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük