2019.04.25. Névnap: Márk

A néppárt jelöltje: Manfred Weber 0 23

Manfred Weber

Az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber nyerte meg azt a szavazást, amely az Európai Néppárt helsinki kongresszusán döntött arról, hogy ki legyen a Néppárt csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon.

621 szavazatot adtak le, két érvénytelen volt köztük. Weber 492 szavazatot kapott.

Az EPP csúcsjelölti posztjáért eleve lezsírozottnak tűnt a küzdelem.

Manfred Weber az EPP parlamenti frakcióvezetőjeként az egyik legfontosabb szereplő a pártcsaládban, és őt támogatta a Néppárt elnöke is. Ráadásul Weber még a csúcs előtt begyűjtötte az összes néppárti kormány- és államfő támogatását, beleértve ebbe Angela Merkelt is, akit sokan így is a Bizottság élére várnak.


Webernek egyedül Orbán Viktorral volt konfliktusa a támogatás megszerzésében.

Amikor a Sargentini-jelentés megszavazásakor Orbán nem engedett a frakcióvezető számára fontos ügyekben (a CEU és a civil szervezetek voltak ilyenek), Weber bejelentette, hogy ő is megszavazza a jelentést. Erre lehetett politikai bosszú, hogy Orbán elsőre nem támogatta Weber jelölését, de másodszorra már igen. Ez azért is volt furcsa, mert Daul mellett Weber is kitartó támogatója a magyar miniszterelnöknek Európában.

A köpönyeg….

Orbán Viktor szerint liberális és szocialista vádak bontották meg az Európai Néppárt egységét, amit minél hamarabb helyre kell állítani. A kormányfő erről a pártcsalád kongresszusán beszélt Helsnkiben.

Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Szeptemberben sok néppárti képviselő támogatásával szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.


“Állítsuk helyre az Európa Néppárt egységét. Soha ne bízzunk azokban, akik a személyes céljaikat építik azzal, hogy szocialista és liberális vádakkal próbálják megosztani a néppártot. A győzelem érdekében visza kell találnunk a szellemi gyökereinkhez. Hirdessük ki a kereszténydemokrácia reneszánszát. Felejtsük el az olyan nonszensz dolgokat, mint amilyen Fidel Castro, vagy Karl Marx ünneplése. Az ilyen politikai aerrációt hagyjuk meg a szocialistáknak”

A miniszterelnök megismételte, Manfred Weber jelölését támogatják. A német politikus szeptemberben szintén megszavazta a Sargentini-jelentést.

Manfred Weber és Orbán

(forrás: 24.hu/euronews)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 10 =

Legfrissebb cikkeink

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban tavaly, és a huszonnyolc tagállam közül tizenhárom már elérte a 2020-ra …

alhir

Akinek nem volt ideje, akit elragadott a munka heve, vagy pihent egy jót, de mégis kíváncsi, hogy mi történt ma, …

lazar

Az ex mindenminiszter múltba révedt és elmesélte, hogy volt főnöke egy éltre ellátta őt jó tanácsokkal. Ez lebegett a szeme …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: A néppárt jelöltje: Manfred Weber!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/a-neppart-jeloltje-manfred-weber/