Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő aláírás sem az állami cégvezetők bérplafonja, sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken.Az NVB megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a testület ülésén ismertette: Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő az állami cégvezetők bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazáshoz legfeljebb 46 875, Bíró Zoltán pedig december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításához legfeljebb 70 722 aláírást gyűjtött össze.

Az NVB így kimondta, hogy az összegyűjtött érvényes aláírások száma egyik népszavazás ügyében sem érte el a szükséges százezret.

Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is az NVB. A kérdések közül egy a határon túli magyarok szavazati jogának megvonására, egy a szakszervezeti vétó visszaállítására vonatkozott, három a kannabisz legalizálásával függött össze.

A határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó népszavazási kérdést az NVB többek között azért nem hitelesítette, mert egy eredményes népszavazás után módosítani kellene az alaptörvényt, erről azonban nem lehet népszavazást tartani.

A szakszervezeti vétó visszaállításával kapcsolatos kérdés az NVB szerint nem volt egyértelmű.

A kannabisz fogyasztásának, birtoklásának dekriminalizálásáról szóló kérdéseket arra hivatkozva tagadta meg, hogy végrehajtásuk nemzetközi szerződésbe ütközne. Az orvosikannabisz-programra vonatkozót pedig azért, mert nem tudható, mi az a program, amelyre hivatkoznak.

(Forrás: MTI)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét