A NER pitláksága nem ismer tréfát, vagy a szervilitás hágott tetőfokára?

A bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont egyik lakója, a 17 éves Dávid a napokban megjelent videoklipjében rappelve fejtette ki véleményét a gyermekközpont körül kialakult helyzetről. És jött a …. (ki? mi?)

Mondd meg a frankót, elveszik a melód?

A Népszava szerint a klip nem nyerte el a fenntartó tetszését, ezért belső vizsgálatot indítottak, a fiút pedig megbüntette az intézményvezetés:

megtiltották neki, hogy dolgozni menjen a munkahelyére.

Dávid rapvideóját Szél Bernadett parlamenti képviselő is megosztotta Facebook-oldalán csütörtök este, a fiú egyik ismerőse hozzászólásban jelezte, mi történt.

A politikus pénteken kereste a gyermekközpont igazgatóhelyettesét, Bíró Endrét, aki megerősítette, hogy vizsgálat indult a videó miatt.

Szél Bernadett szerint felháborító, ami történt

Az idén nyáron 18. életévét betöltő fiú számára ugyanis nemcsak pénzszerzési lehetőség a munka, hanem terápiás jellegű is.

“Ombudsmanhoz fordulok. A fenntartó ugyanis képes azt állítani (ld. Népszava-cikk frissítése), hogy nincs itt semmi látnivaló, nem a kormánykritikus tartalom a probléma, hanem gyenge tanulmányi eredmény miatt vették el a gyermek terápiás munkáját. A belső vizsgálat okát meg nem tudják megnevezni. Hát én meg igen, ne felejtsék el, ma beszéltem telefonon az intézménnyel — plusz sok ember megkeresett a háttérben is — és tudom, mi az igazság.

Ezek után jönnek elő ezzel a mesével?

Az ombudsmanhoz fordulok és megkérem, indítson belső vizsgálatot, kérje ki a jegyzőkönyveket, beszéljen a vizsgálóbizottság tagjaival, derüljön ki az igazság! Az 1991. évi LXIV. törvény a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről ugyanis egyértelműen fogalmaz:

“Az Egyezményben részes államok az ítélőképessége birtokában lévő gyermek számára biztosítják azt a jogot, hogy minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthassa véleményét, a gyermek véleményét, figyelemmel korára és érettségi fokára, kellően tekintetbe kell venni. A gyermeknek joga van a véleménynyilvánítás szabadságára. Ez a jog magában foglalja mindenfajta tájékoztatás és eszme határokra tekintet nélküli kérésének, megismerésének és terjesztésének szabadságát, nyilvánuljon meg az szóban, írásban, nyomtatásban, művészi vagy bármilyen más, a gyermek választásának megfelelő formában.

Államtitkár úrnak pedig üzenem, hogy ne gondolja, hogy beveszi a nép a mesét. Régi mondás, nagy igazság:

fejétől bűzlik a hal.

Eredeti poszt:

“Nehezen találom a szavakat. Egy 17 éves fóti gyermek készített egy rap-számot, amiben kiállt az otthonáért és mindenkiért, aki ott él és dolgozik. Itt a Facebookon írták meg nekem tegnap éjjel, hogy két napja nem mehet ezért dolgozni, mert “megbüntették”. Felhívtam az intézményt és az igazgatóhelyettes megerősítette, hogy belső vizsgálat folyik.
Kitől jött az utasítás, kérdezem én? Komolyan egy 17 éves fóti gyermeken akar példát statuálni a hatalom?! Azért, mert megmondta az igazat?

Államtitkár úr, ha van ott valaki a fedélzeten — mi folyik itt?!”

A klip, ha valaki nem látta volna:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük