A New York Times is magyar szálról ír Gruevszki szökése kapcsán

Névtelenséget kérő macedón kormányzati források a New York Timesnak sok új részletet elárultak a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről.

Hazudott a magyar kormány

Erről eddig a magyar kormány azt állította, semmi köze hozzá, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amelyet rekord gyorsasággal meg is kapott.

A lap forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába. Privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. (Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt, a volt miniszterelnök szökése után letartóztatták.) A magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is.

Nem kacsa!

A macedón kormány nem hozott eddig semmit nyilvánosságra Gruevszki szökéséről, a többi között azért, mert nem akart a magyar kapcsolatokon rontani. Azonban a lap szerint az eddigi nyomozás azt állapította meg,

Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

A magyar diplomácia állításával szembemenő szöktetésről először novemberben írt a macedón Alsat oldala, majd pár hete a német közszolgálati DW – bár nem a vizsgálatra hivatkozva. A magyar külügy az Alsat értesülését kacsának nevezte.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Gruevszki menekültstátusza hamis állításokon alapul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest