A New York Times Orbán Viktort szélsőjobboldali miniszterelnöknek nevezi

A New York Times részletgazdag beszámolót nyújt olvasóinak arról, ami Magyarországon történik.

Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon tüntettek

Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.

Orbán Viktort a New York Times szélsőjobboldali miniszterelnöknek nevezi már írása elején, majd rögtön rátérnek a szerzők arra, hogy a magyar kormányfő szokatlan jelenséggel, tartós utcai demonstrációval találta magát szembe.

Az ok ismert

A 400 órás túlmunkát lehetővé tevő jogszabály-módosítás, amit nemcsak itthon, hanem külföldön is rabszolgatörvénynek neveznek, „slave law.” Az amerikai lap beszámol a pénteki tüntetésről is, írásuk szerint 5000 demonstráló vonult a Sándor-palotához, Áder János hivatal elé, de szólnak Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról is, ahol a kormányfő a tüntetést hisztérikus sikongatásnak nevezte.

Több százezer nem a rabszolgatörvényre

A NYT minden igényt kielégítően írja le, mi van a törvényben, mi történt a parlamentben és mi történik az utcán, megszólaltatják többek között Köllő János közgazdászt, az MTA tagját. Mint írják, több százezer munkavállaló mond nemet a túlóratörvényre.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője pedig arról beszél, az elégedetlenség hulláma elérte azokat a társadalmi csoportokat, amelyek korábban nem tüntettek. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója pedig az Orbán-kormány idegenellenességét emeli ki, ami – ezt már Köllő teszi hozzá – súlyos munkaerőhiányhoz vezetett. És már el is érkeztünk oda, miért is kell Orbánnak a rabszolgatörvény.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

FRISSÍTVE!!!! “Elvesztette békés jellegét” a tüntetés a rendőrök szerint, bementek a székházba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük