Orbánék addig erősködtek, ameddig rájuk nem untak a norvégok és lezártrák a tárgyalást az úgynevezett „Norvég Alapról”

Orbánék annyira fontosnak tartották, hogy elzárják a „Norvég Alap” pénzcsapját a civilek elől, hogy szétizmozták a tárgyalásokat, most aztán ugrott a teljes összeg. A norvég  külügyi tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Orbánnak tényleg Magyarország lenne az első? 

Egy újabb kormányzati hazugság

A norvég külügy határozott kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető. A Miniszterelnökség még a múlt pénteken is azt írta a Népszavának:

„a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”.

Ugyanezen a napon Ágostházy Szabolccsal, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt mondta hogy,

„egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

-írta meg szerdai Népszava.

Tragikusan zárult  a sok éves huzavona?

A  Norvég Alap, 77 milliárdos támogatásának mostani elveszítéséhez – mint arról többször írtunk – több éves vita vezetett. A konfliktus még 2014-ben robbant ki, amikor a kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt, mondván az sorosista szervezet.

Noha a civil szervezeteknek járó támogatás csak töredéke az alap teljes összegének, a vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását.

A kormány beleszólást akart ebbe, a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez. Végül úgy tűnt, 2020 végére megszülethet a kompromisszum. Pár nappal karácsony előtt a norvég külügyminisztérium be is jelentette, hogy megszületett az egyezség. De aztán kiderült, hogy a civil pénzek elosztásával kapcsolatban csak abban állapodtak meg: a két kormány később külön állapodik meg egy mindkét fél számára elfogadható, a kormánytól független támogatáskezelőről. Aztán a 24.hu írt nemrég arról, hogy a megállapodásra július második feléig volt idő a szerződés szerint, és mivel addig sem egyeztek meg a felek, a támogatás veszélybe került.

Mindez csak, hogy kicsinálják az Ökotárs alapítványt!

Az, hogy a norvégok szigorúan betartották a határidőt és a szerződést, alighanem a kormányt is meglepte. Erre utal, hogy egy az ügyre rálátó kormányzati szereplő még a napokban is arról beszélt a lapnak: úgy tervezték, az őszi norvég, illetve a jövő tavaszi magyar parlamenti választások után újra leülhetnek tárgyalni és megállapodhatnak. – Nem a Civil Összefogás Fórumot ajánlottuk a norvégeknek, hanem teljesen elfogadható szereplőket – mondta a tárgyalásokkal kapcsolatban forrásunk. Úgy tudjuk, a kormány több karitatív szervezetet is elfogadott volna közreműködőként. Ágostházy Szabolcs azt nyilatkozta, a tárgyalásokon hét lehetséges közreműködő neve merült fel, ebből hatot a kormány támogatni tudott volna, de norvég részről ragaszkodtak ahhoz, hogy ugyanazok osszák a pénzt – vagyis az Ökotárs Alapítvány – mint eddig, ez viszont a számukra elfogadhatatlan, mert így nem „politikamentesen” zajlana a pénzek elosztása. A norvég külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt írta a lapnak: a két kormány megegyezése értelmében a tárgyalásokon felmerült közreműködő szervezetek nevét nem hozzák nyilvánosságra.

(A Norvég Alap ügyéről, olvassa el a teljes cikket a Népszaván!)

Előzmény

 

Norvég Alap

3 thoughts on “Orbánék addig erősködtek, ameddig rájuk nem untak a norvégok és lezártrák a tárgyalást az úgynevezett „Norvég Alapról”

  • ov szerint politikamentes elosztást akart.. ez nem igaz mert ebből az derül ki ha nem a fideszes haverok oszthatják el a pénzt akkor nem kell egy ilyan alap az országunknak.. vezér szerint.. mekkora aljadék a drága vezérünk..

  • Egy elmebeteg „Mein Kampf”-ja, ennyit erről a beteg állatról, mindennel, mindenkivel harcol,, csak ö maga a fontos , egy idióta mocskos gazember, mielöbb el kell távolitani, hogy az ország éljen végre és ne csak vegetáljon egy ilyen mocskos korrupt , hataloméhes banda miatt…

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük