A nukleáris hatóság elpoltpéterizálása = a paksi bővítés feletti fideszes pártkontroll megteremtése

Egy kormányzati törvényjavaslat alapján 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább az Országos Atomenergia Hivatal. Az atomenergiáról szóló törvényből eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a kormány feladata”. Mi lesz Paks2-vel?

Az új hivatal elnökét a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki,

ehhez nem kell pályázatot kiírni, és az állás betöltéséhez elegendő a felsőfokú végzettség, legalább három év tapasztalat az atomenergia alkalmazásában és vezetői gyakorlat a közigazgatásban.

A kinevezés után a miniszterelnök már csak összeférhetetlenség, büntetőeljárás vagy fél év át tartó munkaképtelenség esetén mentheti fel a hatóság vezetőjét.

Jávor Benedek közösségi oldalán egy újabb kormánykamura hívja fel a figyelmet

„Az Országos Atomenergia Hivatal átalakítása ügyében a kormány, mi egyebet is tenne, hazudik. Azt állítják, hogy az OAH függetlenségének „megerősítését” az Európai Bizottság kéri számon a kormánytól.

Nos, ez nyilvánvalóan nem igaz.

Az Európai Bizottság az általam benyújtott panasz nyomán 2017-ben keveredett vitába a magyar kormánnyal a 2016 végén elfogadott atomtörvény módosítás kapcsán. Ezzel a módosítással a kormány lehetővé tette, hogy az OAH döntéseit a politika kormányrendeletek formájában felülírhassa. A hatósági függetlenséget közép-ázsiai módon aláásó módosítás a már akkor késésben lévő paksi bővítés útjából a felmerülő szakmai aggályok politikai eldózerolását célozta.

Panaszommal egyetértve az EB kötelezte a kormányt a módosítás visszavonására, ami 2017-ben meg is történt

Azonban, érzékelve a kormányzati szándékot a nukleáris hatóság politikai befolyásolására, az EB úgy döntött, hogy a módosítás dacára a panaszomat nem zárja le, hanem nyomon követi a nukleáris hatósággal kapcsolatos kormányzati lépéseket és a vonatkozó uniós szabályozás maradéktalan átvételét.

A több éves nyomon követés eredményeként a Bizottság fél éve arra következtetésre jutott, hogy miután visszaverte a kormány 2016-os kísérletét a politikai ellenőrzés megteremtésére, és a magyar kormány több más jogharmonizációs lépést is tett, a magyar szabályozás megfelel az uniós előírásoknak.

Erről 2020. novemberében panaszosként értesítettek. Miután én is úgy láttam, hogy bár a politikai nyomásgyakorlási szándék a kormány részéről tetten érhető, de az OAH-ra vonatkozó jogszabályok a fellépésem eredményeként a 2016-os, EU-s jogot sértő nyomulást után rendbe lettek rakva, nem emeltem kifogást az eljárás lezárásával szemben. A vizsgálat tehát fél éve lezárult, annak megállapításával, hogy a nukleáris hatóság szabályozása megfelel a közösségi jognak.

Fél évvel később tehát nyilvánvalóan nem az uniós elvárásoknak való megfelelés,

hanem az állam elrablására vonatkozó átfogó tevékenység keretében került sor az OAH főigazgatójának lemondatására és a szabályozás átírására. Ennek célja nem más, mint a nukleáris hatóság elpoltpéterizálása, a függetlenség díszlete mögött a hatóság, és ezzel a paksi bővítés feletti fideszes pártkontroll megteremtése.

Minden más információ az”EU-s elvárásokról” arcpirító, szemenszedett hazugság.

Schanda Tamás pedig sokkal jobb embernek indult ennél.”

 

paks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük