Sorting by

×

A nyárias időjárást néhol akár jégeső is megzavarhatja, melegedés hétfőtől péntekig

A hét utolsó napján is hasonlóan alakul az időjárás mint a hétvége előző napjain. Alapvetően felhős lesz az ég, a változó vastagságú felhőzet mellett csak szűrt napsütéses időszakok és területek fordulnak elő.

Vasárnap

Délelőtt kisebb valószínűséggel, majd délután növekvő eséllyel alakulnak ki záporok, zivatargócok is szerte az országban. Csapadék legnagyobb eséllyel az északi és keleti megyékben fordul elő, míg a Dél-Dunántúlon kisebb a valószínűsége.

Éjjel elcsendesednek, megszűnnek a záporok, zivatargócok. Eleinte erősen felhős lesz az ég, de fokozatosan vékonyodhat a felhőzet. Hajnalban már többnyire áttetsző, vékony, szakadozott felhőtakaró a valószínűbb itt-ott gomolyfelhőzettel.

Hétfőn, keleten

Megélénkülő É-i szél hoz valamivel szárazabb levegőt a Tiszántúlra. Várhatóan országszerte elvékonyodik, lecsökken a felhőzet és kisüt a nap. A napsütés mellett, főként a délutáni időszakban, a Duna vonalában és a Dunántúlon alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatargócok erőteljesebb gomolyfelhőképződés mellett. A Tiszántúl térségében nem valószínű csapadék, ott marad a zavartalanabb napsütés.

A továbbiakban

Kedden, szerdán, csütörtökön előreláthatólag csapadékmentes, napos vagy fátyolfelhőzeten át szűrt napsütéses, kellemesen meleg, napról-napra melegedő idő alakul ki mérsékelt D-ies légmozgással. Csütörtökön már nyárias értékekre van kilátás, +25 fok fölé várható az országos átlag hőmérséklet, néhol a +28 fokot is meghaladhatja.

Péntektől válhat ismét változékonyabbá, labilisabbá a légköri helyzet. Pénteken még meleg, változóan napos-gomolyfelhős, kissé fülledt idő ígérkezik. Egy északról közeledő hidegfront hatására növekvő légköri labilitással, majd délután, este zivatarok esélyével.

Szombatra – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – szeles, változóan felhős, elszórtan záporokkal tarkított idő kialakulása körvonalazódik.

Az időjárás és a biometeorológia

Vasárnap is alapvetően frontmentes, de fülledt időnk lesz. A magas páratartalom és a szórványosan kialakuló záporok, zivatarok megterhelőek lehetnek a szív- és érrendszeri betegek számára, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légzőszervi betegségek tüneteit. Ezért számukra fokozottan fontos az orvos által előírt kezelés betartása. A záporok, zivatargócok kialakulása előtt fokozódó légköri feszültség ránk, emberekre is átterjedhet. Ilyenkor izgatottságot, ingerlékenységet, indokolatlan feszültség érzeteket tapasztalhatunk, ami miatt romlik a koncentrációnk és a teljesítő képességünk- mondja az EUMET.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.