Sorting by

×

A nyolcadik utas a moszat – Nem zörög a haraszt!

A Városi Kurír ezúttal internethasználati tanácsokat ad. Hogyan lesz a titokzatos földönkívüli behatolásból izgalmas tudományos kísérlet?

Idegen élet az űrállomáson!

Ki ne kattintana rá az interneten szörfölgetve szemünkbe ötlő címre: Földi lények az űrben! Nem kisebb dologról van itt szó, mint hogy “rejtélyes élő potyautast” találtak a Nemzetközi Űrállomáson! Egy ilyen cikkből megtudhatjuk, hogy “senki sem érti”, “a tudósok tanácstalanul állnak a rejtély előtt”: általános a megdöbbenés, miután tengeri moszatokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső(!) burkolatán. Bajkonurban nem sok tengeri moszat él, onnan tehát valószínűtlen, hogy véletlenül magával hurcolhatta volna az űrjármű a földi potyautast. De akkor hogy került oda?… Úristen, mi történik az űrben valójában?

Bölcs dolog ilyenkor azonnal megnézni a forrást

Azonosítsuk a hírt továbbító szerkesztőséget is, és – ha megjelölték egyáltalán – az eredeti hírforrást is. Nem árt mérlegelni, hogy mennyire tekinthetők komoly forrásnak. Ha az eredmény nem igazán meggyőző, ne töltsünk álmatlan éjszakákat a rejtély megfejtésével.
Ha viszont a moszat-sztori felkeltette érdeklődésünket, tovább is kereshetünk, és nemsokára újabb meglepetésben lehet részünk: az, amit az űrkutatók állítólag találtak, nem földi moszat, hanem “ismeretlen eredetű organizmus”, legfeljebb “hasonlít” a tengeri moszatokra, csakhogy ez az űrből érkezett...

ALGA

Ráadásul jól érzi magát a mi űrálomásunkon, terjeszkedik, burjánzik, sőt, már be is hatolt az ISS belsejébe. Legalábbis így szól a “hír”. Ez már rejtély a javából, kezdhetünk töprengeni, hogyan vegyük fel a kapcsolatot vendégeinkkel – már, ha életben maradunk…
A hírforrást persze ismét érdemes ellenőrizni. Elgondolkodtató, ha a hírforrásnak olyan rovatai is vannak, amelynek címe nemes egyszerűséggel “Összeesküvés”, hogy a manapság már szinte kötelező “Ezotéria” rovatról ne is beszéljünk. A náluk megjelent szövegekben túl gyakran felbukkanó “állítólag” kifejezés, vagy az “egy forrásunk szerint” forrásjelölés sem növeli bizalmunkat.

Lássuk a tutit!

Aki azonban nem elégszik meg a talmi “szenzációkkal”, és nem kezdi azonnal ezerrel megosztani, széltében-hosszában híresztelni a rémisztő hamis híreket, szánjon még rá egy kis energiát az internetes forráskutatásra, és meg fogja találni azt a komoly tudományos rovatban tisztességes forrásjelölésekkel közzétett hírt, amely szerint a NASA tudományos programot indított az ISS-en, amelynek része egy erre a célra kiválasztott földi algafaj képviselőinek kihelyezése az űrállomás külső burkolatára. A kutatók arra keresik a választ, milyen földi élőlények, és hogyan képesek hosszabb ideig túlélni az extrém földön kívüli körülményeket. A kísérlet közben csak a kozmikus sugárzástól próbálták valamennyire megóvni egy védőréteggel, amúgy minden űrbéli hatásnak védelem nélkül lett kitéve.
A tudományos hír szerint a kísérlet sikeres volt, legalábbis ez a szívós moszat nagyon csekély veszteséggel kibírta a terhelést. Eszünkbe juthat a Mentőexpedíció című film, amelyben az expedíció Marson felejtett botanikusa küzdi le az élettelen bolygó akadályait – és ha belegondolunk, hogy 2030 már nincs is annyira messze, örömmel nyugtázhatjuk, hogy izgalmas tudományos munka folyik a hatalmas Mars-válallkozás előkészítése érdekében.
Közben tanulhattunk valamit arról, hogy hogyan használjuk az internetet, hogyan ellenőrizzük a sok információt, amelyekbe a világhálón belebotolhatunk….

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.