Kerítésen innen

A “operatív törzs” helyett az OMSZ-szel vitetik el a balhét

Radics Kornélia

Elöljáróban azt jó tudni, hogy Magyarországon nemcsak polgári meteorológiai szolgálat (OMSZ), hanem katonai is létezik.

Egy lefújt tűzijáték margójára

Bár már nem a Magyar Honvédség hatásköre megszervezni és lebonyolítani az augusztus 20-i, ünnepi tűzijátékot, mégis a magas szakmai színvonaláról híres katonai meteorológusokat is illett volna megkérdezni a tűzijáték lefújása előtt.

De, ha már itt tartunk, jó lenne tudni, hogy a az OMSZ és a katonai meteorológia hasonló, vagy teljesen eltérő előrejelzést adott-e augusztus 20-ra?

Augusztus 15-én ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a katonameteorológusok dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes születésének 131. évfordulójáról. Az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) rendezvényén a polgári meteorológiát dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai szolgálat elnöke képviselte.

Azt tudjuk, hogy katnai meteorlógia a honvedelem.hu oldalon folyamatosan publikálja legfrisebb előrejelzését, így jelenleg az augusztus 23-25. közötti időszakra érvényes előrejelzés olvasható el.

Mint tudjuk az augusztus 20-i programokról az “operatív törzs” volt hivatott dönteni. Ők először arról döntöttek, hogy elhalasztják a tervezett kora délutáni légiparádét, majd azt kommunikálták, hogy az országos események helyi szervezőire bízzák, hogy a nap további részében milyen eseményeket rendeznek meg és miket fújnak le.

Végül a Kormányzati Tájékoztatási Központ augusztus 20-án 13:30-kor az MTI OS-en keresztül adott ki közleményt.

Budapest, 2022. augusztus 20., szombat (OS) – Az előrejelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása
Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött. A tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra. 

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével történt előzetes egyeztetést követően az operatív törzs azt javasolja, hogy a ma 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István Bazilikában tartsák meg. Szentmisét követő körmenet helyett az operatív törzs azt javasolta, hogy a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak.

A mai és holnapi napra jelzett barátságtalan időjárás fényében az operatív törzs arról is döntést hozott, hogy a több, mint 20 helyszínen zajló programsorozat további elemeinek folytatásáról és megtartásáról a helyszínek szervezőinek megítélése alapján dönt. 

Tisztelettel kérünk minden érdeklődőt, hogy a Szent István- napi rendezvényekről és az időjárási körülményekről, részletesen tájékozódjanak a programsorozat applikációján és honlapján valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján és a média híradásain keresztül.

Dr. Kovács Zoltán
nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, az operatív törzs vezetője

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ

Azt is mondhatnánk minden teljesen rendben volt. Az illetékes szervek előrejelzése és a rendezvényszervezők ajánlássa szerint az “operatív törzs” döntést hozott.

De úgy látszik ez valakinek, vagy valakiknek egyáltalán nem tetszett

A kormánypárti média azonban augusztus 21-én ellentámadásba kezdett és az Országos Meteorológiai Szolgálatot tették felelőssé a tűzuijáték elmaradása miatt.

Vasárnap 13:50-kor a Mandíner fújta meg a kürtöt: Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot

“Az Operatív Törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.”

Vasárnap 14:21-kor már az Origo is beszállt a “hírversenybe”: Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése

A cikkből kiderül, hogy az Origo ekkor már birtokában volt az OMSZ szombaton kiadott és az operatív törzshöz eljuttatott előrejelzéseinek. Így a kormánypárti portál idéz a szombat reggeli, majd a tisztavatás utáni előrejelzésből is. Az nem világos, hogy az Origo milyen forrásból, hogyan jutott hozzá az OMSZ előrejelzéseihez.

“Déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad. Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap 4000FT-en van (kb. 1300 m), alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával. A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.”

Világos, hogy ezt a szakmai előrejelzést az operatív törzs ugyancsak meteorológiai tudással felvértezett munkatársának kellett interpretálnia a testületnek, amely így felelős döntést tudott hoznu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 16:24-kor kiadott előrejelzésében így írt: 

“Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő lesz jellemző, de az ország északkeleti harmadán vasárnap néhány órára kisüt a nap. Többfelé, több hullámban számíthatunk záporra, zivatarra. Továbbra is előfordulhat felhőszakadás, illetve főként a Dunántúlon helyenként tartós eső is. Vasárnap estig többfelé jelentős mennyiség várható. Az északias szelet élénk, vasárnap a Dunántúl nyugati felén helyenként erős széllökések kísérhetik. Zivatar térségében erős, illetve viharos széllökések is lehetnek.”

Az Origo névtelen szerzője viszont magabiztosan kijelentett, hogy “Azonban nem jött vihar, nem jött eső, viszont az OMSZ téves előrejelzése miatt a tűzijátékot el kellett egy héttel halasztani.”

És ez még mindig csak “vihar a biliben” volt egészen hétfő délutánig, amikor Palkovics László, technológiai és ipari miniszter menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés – tették hozzá

Még egy kicsit visszatérve a tűzijátékra: lényegében az egyhetes halasztás volt a legrosszabb döntés az operatív törzs, illetve a kormány részéről.

Már nyár derekán nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar gazdaság roppant nehézségekkel néz szembe, nemcsak a rezsicsökkentés bukott el látványosan, de világosan kiderült:s a költségvetésnek alapos megszorításokat kell bevezetnie.

És, ha már erre kényszerülnek, azt is kitalálták, hogy a nadrágszíj-megszorításból mindekinek ki kell vennie a részét. Szóval együtt sírunk és megintcsak sírunk. Senki ne vegyen ki, inkább tegyen be a közösbe, mindegy, hogy önkormányzatokról, pártokról vagy a ‘zemberekről van szól.

Azt persze elfelejtették megmondani, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Hogy a sporttáomgatások és sportberuházások nemhogy csökkenek, de még nőni is fognak. Ahogyan sikerült megemelni a miniszterek és az ő elnökük fizetését is. Az új kormányban Csák János és Nagy Márton a két kiemelt miniszter, ők fejenként bruttó 5 millió forintot kapnak havonta.

A honvédelmi minisztert sem kell félteni, mert ő pedig az Andy Vajnától megörökölt kaszinó bizniszből vett ki másfél milliárd osztalékot.

Szóval ők, a “puritán” szolgák arra kérték a népet, hogy nyelje le a békát és fogadja el, hogy most nehezebb lesz, nyeljék le a kétszámjegyű inflációt, de örüljenek az augusztus 20-i tűzijátéknak. Annak fényében és leginkább brutális hangja mellett el fogják felejteni éppen mi a gondjuk.

De az istenadta nép nagy része nem kért a cirkuszból, inkább kenyeret kérne, olcsóbban, ha lehet.

A kormány azonban rendíthetetlen maradt, ha már méregdrágán beszerezték a tűzijátékot, akkor azt fel is kell lőni. Tudják a színpadon feltűnő pisztolynak is el kell sülnie.

Na, ebből lett a nagy dilemma. A tűzijátékot nem lemondták, csak elhalasztották egy héttel. Addig is további tízmilliók kiszórásával kell megoldani a technika őrzését és vízhatlanítását.

De, ha már ekkora blama lett az egészből, kellett egy bűnbakot találni. Az mégsem lehet, hogy az operatív törzs, vagy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagy – és ezt már le sem merem írni –, valaki e fölött lenne a hibás.

Különben is ő a horvát tengerparton mossa kezeit…

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Palkovics “felmentette” -kirúgta- a meteorológiai szolgálat két vezetőjét – …mert bűnbak, az kell!

About Author

Szólj hozzá!