A pánikbeszerzés következménye sok millió lejárt és hamarosan lejáró vakcina – Mi lesz velük?

A pandémia kitörése után, amikor végre “lettek” ellenszerek, a legtöbb ország végig gondolatlan pánikbeszerzésbe kezdett. Nem volt kivétel a kapkodás alól Magyarország sem, csak a hibás döntésekről és annak következményéről nálunk nem beszélnek, főleg nem a kormány. Nem úgy Romániában.

Három millió lejárt vakcina

A szomszédos Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcina ment eddig a “szemétbe”, és további hárommillió dózis szavatossága jár le az év végéig – közölte hétfőn a Cotidianul című lap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy előző esti televíziós interjújára hivatkozva. Több százmilliós veszteség az országnak

Már adománynak sem jók

A tárca vezetője szerint Románia adományként sem tudja már hasznosítani a felhasználatlanul maradt oltóanyagot, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezése, a COVAX sem veszi már át a vakcinának a jelenlegi típusát, amelyből Romániában mintegy nyolcmillió adag van még készleten. Rafila elismerte, hogy Romániának több százmillió eurós veszteséget jelentenek a – közös európai uniós vakcinabeszerzési mechanizmuson keresztül megvásárolt és beszerzett, a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul maradt – koronavírus elleni vakcinák. Rafila szerint a WHO a koronavírus-világjárványt még mindig közegészségügyi válságként kezeli, akkor is, ha ebben az időszakban Romániában kedvezőbb a helyzet. A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma.

Csökkenő érdeklődés a negyedik oltás után

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse