A paranoid Orbániában mindenki célkereszben van -megfigyelés gate

A kormányt körül lengő kitudja hányadik botrány középpontjában az Orbán -rendszer megfigyelési stratégiája áll, ami egyszerűen így foglalható össze: mindenki gyanús, tehát mindenkit meg kell figyeltetni.

Ki figyel meg kit?

A botrányt egy több mint egy éve elhangzott Kövér László beszéd váratlan felbukkanása, sajtóközlése indította el. Az ellenzék ezt úgy fordította le, hogy a házelnök, úgy is mint egykori titokminiszter „kilövési engedélyt adott” rájuk ezért a távozását követelték, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János pedig attól tart, a szolgálatok ezek után beavatkoznak a választásba. A kormányoldal szerint kiforgatták Kövér szavait, az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint pedig semmilyen ünnepi beszédet nem kell értelmezni.

Írja tényfeltáró cikkében a hvg 360°, majd így folytatja.

A kormánypártnak egyébként nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön – akár komprommitálásra alkalmas – információkat a politikai ellenfeleiről vagy azokról a közéleti szereplőkről, akik potenciális veszélyt jelentenek rá.

Jöjjenek a „mezitlábasok”!

A titkosszolgálatok által keletkezett anyagokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. Másrészt politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is rizikósabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasakat” bevonni. Mezítlábasnak nevezik azokat a főleg exrendőrökből vagy egykori titkosszolgákból álló embereket, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el.

Mert bár kétségkívül kényelmes és kevesebb kreativitást igényel, ha a célszemély telefonját a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat segítségével lehallgatják vagy az internetes kommunikációját figyelik, de ahogy a Pegasus esetében is láthatjuk, ez főleg olyan emberek esetében jöhet szóba, akinél a titkosszolgálat meg tudja indokolni a titkos információgyűjtés okát, még ha az egy alapos vizsgálat után nem is állná ki a törvényesség próbáját. (Az más kérdés, hogy a Fidesz meg tudja akadályozni, hogy egyáltalán felálljon bármilyen vizsgálóbizottság az ügyben.)

A politikusok esetében azonban más a helyzet, főleg ha a célszemély nem lát el fontos állami pozíciót és nincsenek bűnözői vagy gyanús külföldi kapcsolatai. Ekkor kerülnek képbe tehát a „mezítlábasok”, akik mindenféle technológiai segítség nélkül, de ami ennél lényegesebb, hogy törvényesen tudnak információkat gyűjteni a célszemélyről.

Fülek és szemek az előválasztáson

Tudunk olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az elmúlt hónapokban fideszes körökből kaptak megbízásokat az előválasztáson sikerrel szereplő ellenzéki politikusok magánéletének „feldolgozására”-állítja a  továbbiakban portál. Az ilyen megbízások alapja, hogy a célszemélyről a tudta nélkül készüljön egy úgynevezett operatív környezettanulmány.

Mintha csak beszélgetne

Ez abban tér el egy hagyományos környezettanulmánytól, hogy a célszemély tudta és megkérdezése nélkül, titokban készül el és az adatszolgáltatók sincsenek tisztában azzal, hogy annak elkészítésében segédkeztek. Mindez azért lehetséges, mert az operatív környezettanulmányt készítő magánnyomozó úgynevezett „legenda” felhasználásával dolgozik. Például ha egy kistelepülésen élő ellenzéki politikusról gyűjt információt, akkor a célszemély lakókörnyezetében természetesen nem magánnyomozóként, hanem például családfakutatóként bukkan fel, megtévesztve azokat, akiktől az információkat szerzi.

Minél nagyobb titkosszolgálati tapasztalattal és rutinnal rendelkezik valaki, annál ügyesebben meg tudja téveszteni az adatszolgáltatókat. Ha egy kisebb településen élő, de ismert emberről gyűjt adatokat, akkor a legendát használó magánnyomozó nem a célszemély közvetlen lakókörnyezetében kezd el dolgozni, hanem például a helyi kocsmákban. Egy ilyen munka során nem csak a célszemélyről, de annak családtagjairól is kiderülhetnek olyan információk, amelyeket egy politikai kampányban fel lehet használni a célszemély lejáratására vagy befeketítésére. Igaz, az már a megrendelőn múlik, hogy mire használja fel a kényes információkat, amelyek adott esetben nyomásgyakorlásra, politikai zsarolásra is bevethetőek.

megfigyelés

One thought on “A paranoid Orbániában mindenki célkereszben van -megfigyelés gate

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük