A patikák is haladnak a korral - rádobnának 50-120 forintot egy-egy doboz gyógyszerre! - Városi Kurír

Sorting by

×

A patikák is haladnak a korral – rádobnának 50-120 forintot egy-egy doboz gyógyszerre!

Amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor a javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) egyik javaslata szerint, amellyel javítanák a hazai patikák jövedelmezőségét – derült ki a szervezet szerdai konferenciáján, írta a Népszava.

Hirdetés

Sávos árrés….

A rendezvényen a gyártók valamint a nagy- és kiskereskedői szektor képviselői vették sorra a saját pozícióikat és a lakossági ellátást rontó gondokat. A HGYSZ elnöke Zlinszky János azzal kezdte előadását, hogy:

ma Magyarországon több mint 1500 kistelepülésen még fiók gyógyszertár sem működik, azaz 670 ezer ember nem tudnak gyógyszerhez jutni a saját lakóhelyén.

A gyorsan megoldandó problémák között említette a támogatott termékek árrésének rendezését, az ügyeleti rendszer újragondolását, a kistelepülések gyógyszerellátásának javítását is. Hozzátette:

középtávon nem megúszható az üzemeltetési szabályoknak jelentősebb frissítése.

Emelések a láthatáron

A gyógyszertárak jövedelmezőségét javító javaslatukban 17 milliárdos állami többletforrással és a lakossági térítési díj 3-4,5 milliárdos emelésével kalkuláltak.

Ezt azzal indokolták, hogy tíz éve változatlan kiskereskedelmi árrést számolhatnak fel a támogatott készítmények után. A patikák forgalmának 60 százalékát ezek a termékek adják.

Most összesen körülbelül 52 milliárd forint az az összeg, amit a támogatott szerek forgalmazásáért a patikák kapnak.

Az általuk javasolt

új sávos árréssel 73 milliárd forint jutna nekik.

A betegek számára átlagosan 3-120 forinttal drágulna egy doboz gyógyszer.

Zlinszky János hozzátette: úgy látja, hogy

amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor az általuk javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van.

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének (Magyosz) elnöke arról beszélt, hogy miközben a hazai gyógyszergyártás a külgazdaság motorja erős kihívást jelent számukra a pénzügyi árfolyamoknak való erős kitettségek, a növekvő bér- és alapanyag költség növekedése. A hazai támogatási politikai is sújtja őket:

2008 és 2021 között a forgalomba lévő közfinanszírozott generikus gyógyszerek közül több mint 1600-nak átlagosan 20,5 százalékkal csökkent az ára. Az érintett készítményeket az európai piacon is csak annyiért tudták értékesíteni, amennyit azokért hazai biztosító fizetett, erre pedig a nem fenntartható piacokon termékkivonással tudnak csak reagálni.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke Feller Antal is arról beszélt, hogy egyre csökkenő árréstömegből kell gyógyszerekkel ellátniuk a patikákat.

A csökkenő bevételeikkel szemben viszont minden egyéb drágult.

Az ukrán-orosz háború a gyógyszerellátásra is hatással van. Például meghosszabbodtak a kínai-európai szárazföldi útvonalak és a korábbi 35 nap helyett most 43 nap alatt érkeznek meg az áruk.

A nyersanyaghiány miatt egyre több lehet hiánycikkek száma.

Fotó: pexels.com

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “A patikák is haladnak a korral – rádobnának 50-120 forintot egy-egy doboz gyógyszerre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.