A Pénzügyminisztérium álhírnek minősítette a nyugdíj-ügyben megjelenteket, majd közölte: lehet, hogy lesz emelés

Délelőtti hír volt, hogy a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint „a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését”, amiben a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgetett, azt, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Erre most tessék….

A Pénzügyminisztérium a Facebook-oldalán azonban nemrég megjelent egy pontosítás, amelyben azt írják, hogy januártól lehet visszamenőleges nyugdíjkorrekció, ha a 2023-as infláció mértéke ezt indokolja.

Amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke – januártól visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre

– írta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának küldött levelében.

„Vigyázat, álhír! Újabb valótlanságot közölt a Népszava

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának küldött levelére hivatkozva a Népszava valótlanul állítja, hogy „nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása”.

A valóság ezzel szemben az, hogy a hivatkozott levél nem tartalmaz ilyen megállapítást, hanem a következőt rögzíti: „Amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke – januártól visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre.”

Az önfény sem maradt el….

Az államtitkár továbbá részletezi a nyugdíjas szervezetnek írt levelében, hogy a nyugdíjak 2010 óta a duplájára emelkedtek, vásárlóértékük pedig mintegy 20 százalékkal javult. Tavaly a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetése mellett a kormány két alkalommal is kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. A háborús és szankciós válság ellenére idén év elején 15 százalékkal növelték a nyugdíjakat.

Emellett a 2024-es költségvetésben is garantáljuk a jövő januári 6 százalékos emelés, a 13. havi nyugdíj, a gazdaság teljesítményétől függően a nyugdíjprémium kifizetésének összegét, ahogyan a nyugdíjasokat is segítő rezsicsökkentett árak védelmét is

– olvasható a levélben, szúrta ki az ATV.