A politikai megosztottság miatt az EP-választás sokak szerint kormány elleni népszavazás lesz

A Demokratikus Koalíció (DK) arra számít, hogy minimum két képviselői helyet szerez a májusi európai parlamenti választáson.

Kampánykörútra indulnak a DK vezetői

A DK elnöke egy pénteki, budapesti háttérbeszélgetésen elmondta, hogy kampányuk költségvetése nagyjából 130-150 millió forint. Nem lesznek óriásplakátjaik és nem használják a kisebb plakátok kihelyezésére szolgáló úgynevezett elefántfüleket sem, mert azokat nem tudják kifizetni – mondta Gyurcsány Ferenc. Ezért szórólapokkal, kitelepülésekkel, lakossági fórumokkal, közvetlen és internetes mozgósításokkal fognak operálni – fogalmazott.

A DK néhány vezető politikusa április 8-án kampánykörútra indul, amelynek során kétszer 15 várost keresnek fel. Az EP-lista első három helyezettje, Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor 15 települést látogat meg, míg Gyurcsány Ferenc másik 15-öt. A hivatalos kampánynyitó rendezvényüket április 14-én vasárnap, a kampányzárót pedig május 24-én pénteken tartják – jelentette be.

Minden ellenzéki párt a Fidesz ellen kampányol

A politikus azt mondta, remélik, hogy akár még egy 35-40 százalékos, vagyis a 2014-esnél lényegesen magasabb részvétel mellett is képesek lesznek elérni egy 9-10 százalékos eredményt.

A pártelnök azt is előrevetítette, hogy az ország politikai megosztottsága miatt az EP-választás sokak szemében egy kormány elleni népszavazás lesz

A beszélgetés során Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke elárulta: az ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy mindegyikük a Fidesz ellen kampányol majd és egyikük sem kampányol másik ellenzéki párt ellen. Emellett koordinálják a szavazóköri biztosok kiválasztását, mert tavaly áprilisban a szavazókörök kétharmadában az ellenzék nem tudta képviseltetni magát – tette hozzá.

Európai családi pótlék, európai nyugdíj, európai minimálbér

Gyurcsány Ferenc a saját kampányuk üzeneteiről beszélve hangsúlyozta azt a meggyőződésüket, hogy Európának még szorosabban és erősebben kell együttműködnie. A DK hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében – jelentette ki, hozzátéve, a magyar választók túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy fel kell állítani az európai ügyészséget és az európai bíróságot.

A DK kampánya három szociális elemet hangsúlyoz; az európai családi pótlék, az európai nyugdíj és az európai minimálbér bevezetését – emlékeztetett a politikus. Létezik egyfajta demokratikus európai norma, ezért azt sem szabad engedni, hogy sérüljön a szólás, a vallás és a gyülekezés szabadsága valamint a sztrájkjog – tette hozzá.

A politikus arra is kitért, hogy a tavaly áprilisi választás után tudatosan úgy döntöttek, hogy új eszközöket használnak és új korosztályokkal próbálják meg elfogadtatni a DK politikai nézeteit. Ez utóbbihoz kapcsolódva Wirsching Viktória, a párt kommunikációs igazgatója elmondta, hogy megjelent egy fiatal, a kormánnyal elégedetlen szavazóbázis, amelyik jellemzően nem kötődik egyik párthoz sem. Ezek a fiatalok nem használják a hagyományos hírközlési csatornákat, alapvetően az internetről tájékozódnak, de például már a Facebookot is kezdik elhagyni – hívta fel a figyelmet.

Kommunikáció a 18-24 év közöttiekkel

Emiatt létrehozták Gyurcsány Ferenc személyes chatbotját, amire egy év alatt 155 ezer 990-en iratkoztak fel – jelentette be. A pártelnök két hónapja elindított Instagram oldalához egy hét alatt több, mint húszezer követő csatlakozott és számuk összességében már meghaladja a 32 ezret. Ezeknek az embereknek a 55 százaléka 18 és 24 év közötti – hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferencet megkérdezték, hogy a szavazók hogyan tudják megkülönböztetni a kampányukat az MSZP-étől. A pártelnök azt felelte, hogy a választók nem lesznek könnyű helyzetben, mert a Fidesszel szemben álló balközép, centrista pártok programjai között nincs nagyon nagy különbség. A mozgósítás sikeressége, illetve a listákon szereplő politikusok személyisége lényeges, mert a szavazók jelentős része az egyéni szimpátia alapján hoz döntést – közölte.

Gyurcsány Ferenc egy újabb kérdésre azt válaszolta, hogy az önkormányzati választásokra való ellenzéki felkészülést csak nagyon kis mértékben tudja befolyásolni az EP-választás végeredménye. A budapesti kerületek túlnyomó többségében, körülbelül 16-18 helyen már legalább informális megállapodás született, miközben az ellenzéki pártok a megyei jogú városok többségében is vagy megegyeztek, vagy közel járnak ahhoz – mutatott rá.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük