A Professzorok Batthyány Köre: a Liget Projekt “meghiúsítói történelmi bűnt követnének el, amivel magukra vonnák a jövő nemzedékek haragját és megvetését”

Nagy erővel zajlik a lakosság hangolása, sokakat, köztük a “narancs-civil” egyleteket is bevetettek egy-egy dörgedelmes megszólalás erejéig a Liget Projekt kormányzati elképzelések szerinti folytatásáért. Tudják, ez az, amire Orbán többek között letette a főesküt, hogy, ha a budapestiek nem akarják, akkor nem lesz.

A Professzorok Batthyány Köre dörgedelme

“A Liget Budapest Projekt a jelenleg folyamatban lévő legnagyobb léptékű városfejlesztés Európában. Megvalósulása nem csak a fővárosi lakosok életminőségére, pihenési, regenerálódási lehetőségeire lenne rendkívül pozitív hatással, hanem a Városliget kulturális, közművelődésügyi jelentősége révén hazánk fővárosa és Magyarország idegenforgalmi vonzerejét is megsokszorozná.

A tervezett projekt volumene, sokoldalú jelentősége, várható pozitív hatása legfeljebb a millenniumi nagy építkezésekhez mérhető,

ami azért is példaértékű, mert megvalósítóinak napjainkhoz hasonlóan kicsinyes, rövidlátó, pillanatnyi politikai érdekek motiválta ellenállást és gáncsoskodást kellett legyőzniük. Az eltelt 120 év viszont fényesen igazolta, hogy művük messze túlszárnyalta várakozásukat és elképzeléseiket.

A projekt esetleges meghiúsítói történelmi bűnt követnének el, amivel magukra vonnák a jövő nemzedékek haragját és megvetését.

Tiltakozunk a Városliget Építési Szabályzata megcsonkítása, vagy bármely részletének akadályozása, ellehetetlenítése ellen!”

Az MMA 2 nappal előzte be a Professzorokat

“Az MMA annak kapcsán tette közzé kedden álláspontját, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti Építési Szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg.

“Az MMA bízik abban, hogy a korábban mind a kulturális célokat, mind a városfejlesztési terveket tekintve széles körű egyeztetéseken alapuló és konszenzust bíró terveket a kormányzat a következő években, a fejlesztéseket lehetővé tevő szabályozási környezet által a már engedélyezett tervek szerint megvalósíthatja”

– áll a Magyar Művészeti Akadémia MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Művészeti Akadémia képviselői és szakértői delegáltjai a Városliget projekt indításától, 2013-tól fogva részt vettek a projekt kialakításában, pontosításában. A Városligetben zajló kulturális fejlesztéseket a köztestület vezetői az azóta eltelt időben is végigkísérték. A közleményben kiemelték, hogy a Néprajzi Múzeum kivitelezés alatt álló – 2018-ban a Világ legjobb középületének járó nemzetközi díjjal elismert – tervei az MMA tagjához, Ferencz Marcel vezető tervezőhöz is köthetők.”

A CÖF-ösök sem hallgatták el valaki véleményét….

Május 25-én a Civil Összefogás Fóruma jelezte, hogy

virtuális Békemenetet tart a Liget-projekt mellett, elméletileg ezt meg is tartották május 26-án, kedden.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE)

a Magyar Nemzetnek -hová máshová- küldte el állásfoglalását, amelyben arra kérik a főváros vezetését, hogy vonja vissza a Városligeti Építészeti Szabályzat módosítására vonatkozó javaslatát.

A liget a családoké is. Kérjük, hogy vegyék figyelembe, mi is szeretnénk múzeumba vinni gyermekeinket, sétálni a ligetben a gyermekszínházi előadást követően, vagy épp az Új Nemzeti Galéria egyik kiállításának megtekintése után

– közölte az egyesület.

Magyar Teátrumi Társaság (MTT) Vidnyánszkyval az élén….

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint a projekt keretein belül megvalósítandó Városligeti Színház egyedülálló helyszín lehetne a gyerekek számára. A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy nyílt levélben kéri Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy

„ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését a Fővárosi Önkormányzat”.

Semjén és az ő salátája….

Május 19-én a Parlament megszavazta a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett salátatörvényt, amely eltörölte a változtatási tilalmat a Városligetben. Ezt úgy is lehetett értelmezni, hogy

zöld lámpát kapott az ellenzék által sokat támadott Liget-projekt, hiszen a törvénnyel a kormány felülírta a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendeletét.

Karácsony Gergely korábban a HVG360-nak nyilatkozva azt mondta, hogy hamarosan elfogadják a Városligeti Építészeti Szabályzatát, ami után nem lehet új épületet építeni a területen.

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük