A Putyin-Trump „érdekházasság” nagyon veszélyes lehet Európa számára

Jó, ha az Egyesült Államok és Oroszország szóba áll egymással – nyilatkozott Heiko Maas német külügyminiszter a vasárnap megjelenő Bild am Sonntag című német tömeglapnak, egyúttal óva intette az amerikai elnököt attól, hogy szövetségeit hátrányos helyzetbe hozó egyoldalú megállapodást kössön az orosz elnökkel.

A párbeszédhez tisztánlátásra van szükség

„Az amerikai elnök koordináta-rendszere nélkülözi ezt a tisztánlátást. Aki a saját partnereit sértegeti, az azt kockáztatja, hogy a végén maga is vesztes lesz. A saját partnerei rovására kötött egyoldalú megállapodások végső soron az Egyesült Államoknak is a kárára lesznek” – fogalmazott a szociáldemokrata tárcavezető a lapnak.

Az egymásra találás veszélye

A Bild am Sonntag azt írja: Németország és az Egyesült Államok többi európai szövetségese lélegzetvisszafojtva figyeli majd a csúcstalálkozót. A lap szerint Trump és Putyin egymásra találása vagy „érdekházassága” nagyon veszélyes lehet Európa számára, mert Trump kiszámíthatatlan és fogékony a hízelgésre, míg Putyin hideg és számító.

Helsinkiben randevúznak

Donald Trump és Vlagyimir Putyin hétfőn délben a finn fővárosban, Helsinkiben tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját. A négyórásra tervezett csúcsot a finn elnöki palotában tartják, ahol az amerikai és az orosz elnök először négyszemközt tárgyal egymással, majd az orosz és az amerikai küldöttség ezt munkavacsorán teszi.

Az amerikai elnök nem tekint „nagy várakozással” a találkozóra

Ezt maga Donald Trump mondta vasárnap a CBS televíziónak Skóciában adott interjújában.

A hétvégét a skóciai golfklubjában töltő amerikai elnök a CBS Szemben a nemzettel című, vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjúban némileg lehűtötte az amerikai-orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat, sőt, arról sem nyilatkozott, hogy mit kíván egyáltalán elérni a tárgyaláson.

„Semmi rossz, talán némi jó is” lesz

A CBS riporterének kérdésére, aki a csúcstalálkozó céljairól faggatta, Trump csak annyit válaszolt: „majd tudatom a találkozó után”. Hozzátette, hogy „semmi rossz, talán némi jó is” lesz a megbeszéléseken. „Szerintem jó dolog a találkozó, hiszek a találkozókban” – fogalmazott Trump, és utalt arra, hogy találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, és szerinte mindkét találkozó hasznos volt.

Az Egyesült Államoknak nincs kiadatási egyezménye Oroszországgal

Donald Trump nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy vajon kérni fogja-e Putyintól annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai nyomán – a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt – pénteken vádat emeltek. Az amerikai elnök így fogalmazott: „nem gondoltam rá, de lehet. De bizonyosan rá fogok kérdezni”. Majd – miután az előző amerikai kormányzatot okolta a történtekért –, hozzátette: az Egyesült Államoknak nincs kiadatási egyezménye Oroszországgal.

Nincs előre meghatározott napirend

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök nem azzal a szándékkal készül Helsinkibe, hogy konkrét, kézzelfogható eredmények szülessenek a csúcstalálkozón. „Azt kértük, és az oroszok ebbe beleegyeztek, hogy lényegében ne legyen előre meghatározott napirend” – mondta Bolton.

Ez csak egy találkozó

Jon Huntsman, az Egyesült Államok Oroszországban akkreditált nagykövete már a finn fővárosban tartózkodik, s onnan adott interjút az NBC televíziónak. „Ez nem is csúcstalálkozó lesz” – lepte meg a riportert Huntsman. „Hallottam, hogy annak hívják, de ez csak egy találkozó” – fogalmazott a nagykövet. Kifejtette, hogy a korábbi elnöki csúcstalálkozókkal szemben – mint például Ronald Reagan elnök 1984-es kínai látogatásakor – Helsinkiben nem lesz díszvacsora, nem adnak ki közös közleményt és nem tesznek politikai  nyilatkozatot sem.

„Nem lehet tudni, mi lesz a találkozón, a lényeg az, hogy ez az első alkalom, hogy a két elnök tárgyalóasztalhoz ül, először négyszemközt, majd a munkatársaikkal, és az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozástól kezdve a közös érdekekig mindenről eszmét cserélhetnek” – hangsúlyozta Jon Huntsman.

(Forrás: MTI)

Theresa May: “Donald Trump azt javasolta, hogy pereljem be az EU-t”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük