Connect with us

Etető

A rejtélyes grúz lecsó, az Ajapsandali

Megosztás

A nyár kedvenc étele, szinte minden kultúrában, valamiféle paprikás, paradicsomos hagymás étel, lássuk milyen a grúz lecsó!

grúz lecsó
Megosztás

Ahány ház, annyi lecsó, és mikor máskor mutatnánk be egy európai szemmel talán „szélső értéket”, a grúz lecsót, az Ajapsandalit. A név a rakottkert.blogspot.com szerint azt jelenti: „milyen finom vagy”!

Kezdjük a titokkal!

A zöldfűszerekből egy-egy kis maréknyit mozsárba teszünk, meghintjük egy csipet sóval, rádobjuk a durvára vágott fokhagymát, majd az egészet összetörjük. Nem szükséges homogén masszát kapnunk, az a fontos, hogy a különböző illóolajok összetalálkozzanak. A zöldfűszer-pasztát óvatosan az elkészült ajapsandalihoz keverjük, ezzel már nem főzzük. Azonnal, forrón fogyasztható néhány félretett friss zöldfűszerrel megszórva. Újramelegítve és hidegen is kiváló.

A recept

Hozzávalók

3 közepes padlizsán

2 kápia paprika 2 közepes krumpli (kb. 300g)

2 hagyma

3 paradicsom

3 teáskanál sűrített paradicsom

1,2 dl olaj

2 teáskanál só

2 teáskanál khmeli suneli grúz fűszerkeverék,

1 teáskanál ajika grúz fűszerkeverék,

(a két előző hozzávaló helyettesíthetővagy1-1 teáskanál őrölt koriander, római kömény,)

1 kisméretű chilipaprika kimagozva, feldarabolva,

frissen őrölt bors, babérlevél friss petrezselyem, bazsalikom, koriander, kapor, turbolya

– ami éppen ezek közül rendelkezésünkre áll

1 gerezd fokhagyma.

Így készül az Ajapsandali

Kezdjük is el

A padlizsánok végeit levágjuk, a gyümölcs húsát körül-belül 2×2 centis kockákra vágjuk. Nem kell precíznek lenni, a lényeg, hogy ne legyenek kicsik, mert akkor könyebben szétfő a főzés során és az nem szép. (Vághatjuk hosszúkásra is, vagy karikákra.) Az így feldarabolt padlizsánt tálba tesszük, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, tiszta konyharuhára tesszük, megszárítjuk.

A paprikát is felkockázzuk.

A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedekre vágjuk, fél centi vastagságúra szeleteljük. (Tehát ezt viszonylag vékonyra.)

A hagymát szintén negyedekbe vágjuk, felszeleteljük.

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk.

Indul a főzőcske

Egy nagy lábasba olajat öntünk, felforrósítjuk, 4-5 perc alatt elősütjük benne a padlizsánt, csak annyira, hogy egy kis színt kapjon.

Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük. Ugyanígy járunk el a krumplival, ezt sem kell készre sütni, csak átpirítani. Ha szükséges, pótoljuk előtte az olajat. A krumplit a padlizsánok mellé szedjük.

A megmaradt olajra tesszük a hagymát, közepes lángon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát, az elősütött zöldségeket, a paradicsomot és a paradicsompürét, sózzuk.

Hozzáadjuk a kmeli sunelit és az ajikát, vagy ha nincs, a helyettesítő fűszereket. Alaposan átkeverjük, de ezután már ne nagyon kevergessük, inkább rázogassuk. 20 perc alatt készre főzzük.

Végül alaposan átkeverjük.

Jó étvágyat!

(Recept: Rakottkert)

Ez is finom

https://varosikurir.hu/kanikula-ide-kanikula-oda/

Friss!

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Pingback: Szereted a pizzát? - Hoztunk neked egy kevéssé ismert különleges és gyors receptet | Városi Kurír

  2. Pingback: Az évszak étele: a lecsó, de most lássuk a cigány lecsót! | Városi Kurír

  3. Pingback: A retró kaják királynője: a lecsós csirkemáj | Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük