A Ryanair után az easyJet és a K&H is bevallottan áthárítja az extraprofitadót ügyfeleire - A többiek egyelőre fű alatt tervezik? - Városi Kurír

Sorting by

×

A Ryanair után az easyJet és a K&H is bevallottan áthárítja az extraprofitadót ügyfeleire – A többiek egyelőre fű alatt tervezik?

Ahogy az várható volt, az Orbán Viktor által bejelentett extraprofitadót az ötletet oly lelkesen helyeslő fogyasztókra, vagyis Önre, meg Önre hárítják át a célszegmens képviselői. A logikus lépés ellen -szóban, kommunikációban- rém harciasan fellépni kívánó regnáló fokozott ellenőrzés ígéretével támad.

Hirdetés

A lényeg…

A Ryanair volt az első, amely ezt bejelentette, most az easyJet csatlakozik hozzá.

„Az easyJet csalódott az új adó magyarországi bevezetése miatt, amely egy olyan időszakban történik, amikor a légiközlekedési ágazat még csak elkezdett kilábalni a járványból”

– írta az easyJet a hvg.hu kérdésére, amelyben a lap azt firtatta, áthárítja-e majd a légitársaság az utasokra az extraprofitadót. A cég szerint az új, utasonként számolt adó miatt költségnövekedés magasabb viteldíjakat fog eredményezni, ezen felül Magyarország nemzetközi összeköttetése is romolhat.

a jövőbeli járatokról szóló döntéseiknél a mostani adó hatásait is figyelembe fogják venni.

Az easyJet válaszában arra is kitért, hogy a magyar kormány által bevezetett adó egy elveszített lehetőség arra, hogy környezetvédelmi célokat is el tudjon érni vele, mivel nem tükrözi az utasok károsanyag-kibocsátását.

Ryanair

Korábban a Ryanair jelentette be a fapados légitársaságok közül, hogy minden utas, aki július 1-je után velük repül, 3900 forintot köteles még fizetni, ezzel meg is terhelik a kártyájukat – hacsak le nem mondják az utat, akkor visszajár a jegyár. Ahogyan korábban megírtuk, a Ryanair diszkont légitársaság korábban arról döntött, hogy a légitársaságokra kivetett extraprofit-adóját áthárítja az utazókra, emiatt Budapest Főváros Kormányhivatala Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi eljárást indított a céggel szemben.

K&H

Szintén az extraprofitadó miatt növeli a tranzakciók költségeit a K&H. Az enpenzem.hu azt írja, a bank ügyfelei (a K&H tájékoztatása szerint akkor is, ha egyébként kedvezményes) augusztus 10-étől bankon belüli és kívüli átutalásokra a korábbival egyezően 0,3 százalékos illetéket fizetnek.

Az így maximálisan felszámítható összeg azonban hatezer forintról tízezer forintra nő.

Frissítés!

A Wizz Air is megszólalt az új adó ügyében.

A július 1-ig megvásárolt repülőjegyek esetében nem hárítják át az utasokra az extraprofit-adó által okozott pénzügyi terheket. Közleményükben leszögezték, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget, ugyanakkor hozzátették: az extraprofit-adó, továbbá az üzemanyagárak növekedése miatt

a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.