Sorting by

×

A sajtó a hibás! – A nagy ész és a tapasztalat senkit nem tesz közszereplővé!

Nem illendő dolog bíróságokat ítéleteik miatt elmarasztalni, de azért véleményt mondani szabad. A Kúria a minap kimondta, hogy Mészáros Lőrinc gazdasági, vállalkozói tevékenysége alapján közszereplőnek minősül. A sajtómunkások többsége ezt minden oldalon korábban is így vélte, ezért aztán firkáltunk-mondtunk-mutattunk mi a derék jó emberről mindenfélét.

Valamennyi, közpénzből finanszírozott és magánkapcsolatok révén összeeszkábált üzletéről cikkek-tudósítások sora jelent meg,

kifaggatták arról, hogy sok pénze van-e, és az is kiderült, hogy nagyvállalkozóként talán okosabb üzletember, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és gazdája. Pedig a nagy ész és a tapasztalat bizonyos speciális esetekben még senkit nem tesz közszereplővé.

Szerintem a tekintetes Kúria ezúttal tévesen döntött – a tények látszata alapján

A világtörténelem és a nemzeti időszámítás hajnalán, azaz 2010. tavaszán Mészáros Lőrinc (felcsúti gazdaságtörténészek szerint) még csupán a Fejér megyei kisközség derék gázszerelője volt, aki megbízhatóan javítgatta a vidék elromlott gázkazánjait, és arra lehetett büszke, hogy gyerekkora óta te-tu viszonyban van Magyarország ismételten főszerephez jutott miniszterelnökével. Aztán fordult a kocka (a fene sem tudja, melyik oldaláról hová, de) a nemzet korábbi fővállalkozója süllyesztőbe került holmi neveletlen kijelentés miatt, s ekkor kezdődött a gázkészülékek avatott mestere nemzetgazdászi, vállalkozói pályájának felívelése.

Szó, ami szó, tündökletes az a karrier, amelyet hősünk a honi piacon bejárt, hiszen rövid néhány év alatt vált az ország leggazdagabb emberévé, vagyona állítólag már dollárban mérve is eléri a milliárdos összeget. Na ez aztán nem semmi! – mondják pestiesen a rosszakarók és az irigyek!

Szerintem meg éppen hogy semmi! A sajtó a hibás!

Raffinált újságírók egy időben (amíg a falu polgármestere is volt), majd‘ minden áldott nap próbálták kifürkészni e csodálatosan felfutó pálya szakmai titkait, és nyaggatták-faggatták közügyekről, pénzügyekről, vállalkozói manőverekről, leginkább pedig a miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatairól és egyebekről. Mészáros Lőrinc pedig válaszolt is tehetsége szerint – mondván: ő maga is, emberei is minden megbízásért keményen megdolgoznak, és minden fillérért lehajolnak! Sikeréhez pedig nincs köze a rangos szomszédságnak.

E tárgyban nekem és néhány millió honfitársamnak vannak ugyan kételyeink,

de hogy Mészáros Lőrinc közszereplő lenne? Vajon mit tud a saját üzleteiről? Vajon egyáltalán értesül-e arról, ha vállalkozásainak egyike-másika nagyobb bizniszt kezdeményez? Ha közpénzre pályázik és véletlenül nyer, tud-e róla? Vagy ha vesz valami nagyobb, haszonnal működtethető vagyontárgyat, akkor az aláírása egyáltalán ott ékeskedik-e a megállapodáson, vagy utólag, a sajtóból értesül-e arról, hogy ismét milyen kiváló üzletet kötött? Ekkora vállalatbirodalmat eleve nem lehet egy személyben irányítani. Mellesleg pedig – minden, Mészáros gázszerelő urat illető tiszteletem mellett is – az a gyanúm, hogy a leggazdagabb magyarnak sejtelme sincs a tőzsdéről, befektetési piacról, pénzügyekről, a vállalkozások eladásáról és vételéről, vállalatbirodalomról és miegymásról.

A nagy magyar szénerőmű adásvételének példaértékű lebonyolítása alapján

ugyan egészen kiváló financiális sikert mondhat magáénak, de én a magam rosszindulatú sejtései alapján azt mondom: személyében abban a boltban sem volt semmi része. Mészáros Lőrinc mostanság vélhetően igen jól megfizetett, csendesen élő magánember, és a közfigyelmet keltő üzleti döntésekhez, a nevén levő cégek vállalkozási sikereihez vajmi kevés köze van. Azaz Mészáros Lőrinc (valamint exhitvese és több gyermeke) talán valóban nem is közszereplő!

Talán mindössze valakinek a valamije.

Bige

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.