A sakkboksz

Egyesek szerint finn, mások szerint holland eredetű a sakkboksz ötlete. Akárhogy is legyen, tény, hogy a sakkboksz korunk egyik legérdekesebb sportja. Az első versenyeket az 1990-es évek elején rendezték, a hivatalos sakkboksz világszövetség (WCBO) pedig az ezredfordulót követően alakult meg. Azóta a sakkboksz kedvelőinek tábora töretlenül növekszik…

Mi a sakkboksz

A sakkbokszban a versenyzők több különböző, a „hagyományos” boksz mintájára felállított súlycsoportokban mérik össze az erejüket és a tudásukat. A szabályok ötvözik a sakk és a boksz hagyományait. Egy mérkőzés legfeljebb 11 menetből állhat összesen. Az első menetben a résztvevők sakkoznak, a másodikban bokszolnak, a harmadikban ismét sakkoznak, azaz a menetek felváltva követik egymást. Egy sakk-menet 4 percig, egy boksz-menet pedig 3 percig tart. A menetek között 1-1 percnyi szünetet tartanak.

A játékot többféle módon lehet megnyerni: bírói pontozással, az ellenfél kiütésével, avagy matt adásával. Az is előfordult már, hogy az egyik játékos – látva királya reménytelen helyzetét – feladta a meccset a sakk-menet közben. A sakkboksz mérkőzések nemritkán több ezer fős nézőközönség előtt zajlanak. Az elmúlt években már több sakkboksz világbajnokságot is rendeztek. Legnagyobb népszerűségnek Nagy-Britanniában és Oroszországban örvend a sakkboksz.

Mi kell a nevezéshez?

Akárki amúgy nem indulhat sakkboksz versenyen. A sport szigorú szabályai alapján a nevezéshez ugyanis az egyes versenyzőknek legalább 20 darab, korábban hivatalos bokszmérkőzésen elért győzelemmel és meghatározott számú Élő-ponttal kell rendelkeznie. Így a sakkboksz világában – szerencsére – vajmi kevés esélye van egy, feltehetően igencsak véres Vladimir Klicsko vs. Lékó Péter összecsapásnak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=kK5TQSKmS3o

A WCBO elöljárói szerint, hogyha a sakkboksz népszerűsége a jelenlegi ütemben növekszik, akkor az hamarosan akár olimpiai sportággá is válhat. Bízzunk benne, hogy így lesz. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük