A siklóernyős tragédiája

Nyomozás indult a Vértesszőlősnél fán akadt siklóernyős mentése közben történt baleset miatt, közölte 444 megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya.

Szemtanúk szerint a sportoló a segítségére siető honvédségi mentőhelikopter miatt szenvedett életveszélyes sérüléseket vasárnap.

A tárca tájékoztatása szerint

“a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Központját július 5-én, a kora délutáni órákban értesítették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai arról, hogy Vértesszőlős térségében egy siklóernyős balesetet szenvedett, “a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el”.

Hozzátették: “mivel a baleset körülményeit a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja, így az eset további körülményeiről nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

A balesetet szenvedett siklóernyős társa Illés Viktor részletes beszámolót töltött fel a facebookra

Ebben Illés leírja, hogy társa egy “csukás” után kidobta a mentőernyőt és annak segítségével ereszkedett le egy fára, ami ilyen esetben mindennapos, rutin művelet. Oroszi Zsolt kb. 15-20 méter magasan helyezkedett el egy Y ágban, de önerőből nem tudott lemászni.

Fontos tény, hogy valaki a 112-őn balesetet jelentett be, ami túlzás volt, hiszen a siklóernyősnek nem volt semmi baja, csak valahogy le kellett hoznia  fáról.

A helyszínre érkeztek a rendőri helyszínelők és a tűzoltók is

A fán ülő Oroszi Zsolt elmondta az illetékeseknek, hogy ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, ő le tud jönni, képzett alpinista. A tűzoltók azt mondták, hogy nem tudnak ilyen felszerelést biztosítani.

https://www.facebook.com/gaborcsikos/posts/10220669065150941

Ekkor megérkezett a sárga mentőhelikopter

“A mentőorvossal beszéltem, elmondtam neki is a dolgokat. Négyszemközt mondta nekem, hogy legközelebb a barlangi mentőket hívjuk, ne a 112-t. Mondtam neki, hogy tudjuk, nem mi hívtuk a 112-t. Azt mondta, hogy rádióban már hallották, hogy jön Pápáról egy MI-8as (katonai), ami szerinte nagyon rossz hír, mert az egy erre a célra alkalmatlan helikopter.”

Közben megérkezett az MI-8as katonai helikopter

Tett egy-két kört a hegy felett, keresték gondolom az ernyőt, amit könnyen meg is lehetett látni a fák között. Leszálltak a leszállóba, a tűzoltókkal elkezdtek egyeztetni, hogy adnak a tűzoltóknak transportot fel, hogy ne kelljen gyalog felcipelni a cuccot.

https://www.facebook.com/812382828/videos/pcb.2713608638740498/10158468200197829

És akkor megkezdődött az őrület

“A katonai MI-8as a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé. Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek. Mondom a Zsoltinak, vedd fel a sisakodat legalább, amit meg is tett.”

Megindult másodszor is a (katonai) helikopter

“Kilógattak (!!!!) egy mittomén 10-20 méternyi kötelez (!!!!! személyzet nem volt a végén!!! mit gondoltak, majd Bruce Willis módjára félkézzel belekapaszkodik a kötélbe???) és elkezdett behelyezkedni. Megint rohadt nagy szél, elkezdett ránk a fákról ömleni a törmelék, a tűzoltó elküldött onnan, ahol álltunk, mert rajtam volt egy rövidgatya, meg egy póló, meg fogok sérülni. Kiszaladtam abban a szélben, amennyire tudtam (csúsztam-másztam és emlékezzünk, ott van egy tucat bámészkodó).

https://www.facebook.com/812382828/videos/pcb.2713608638740498/10158468201132829

A videó, amit fel fogok tölteni, itt szakad meg

“Kiértem, biztonságos távolságba, amikor égtelen recsegés, a fa, amin a Zsolt ült nem bírta azt, hogy a rajta lévő 25 nm ernyő és 15 nm mentőernyő tépi vitorlaként a 100 km/h-s szélben és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a Zsolt ült és próbált kapaszkodni. 15 métert, vagy még többet zuhant. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen.”

Illés Viktor hétfő késő esti beszámolója

“Köszönjük az érdeklődést, a kérdéseket, a szeretetet és a szurkolást. Az orvosok a mai nap tájékoztatást adtak Zsolt egészségi állapotáról. Sajnos semmilyen jó hírrel nem tudunk szolgálni.Nem kizárva, sőt remélve annak az esélyét, hogy Zsolt most is olyan szívós, kitartó harcot folytat, mint közös repüléseink során oly sokszor, hogy akár fél órán-órán át is képes masszírozni a 0,2-t, hogy végül mégiscsak a felhőpamacs alját megérintve nézzen elégedetten körül, sajnos a realitások talaján maradva azt kell, hogy mondjuk, olyan mértékű agyi, tüdő és egyéb szervi és csonti traumákat szenvedett el, hogy az is csoda, hogy még köztünk van. A felépülésére jelenleg az esély nagyon csekély.”

És, hogy mit ír erről a honvedelem.hu, hát lássuk!

Riasztást kapott a honvédség légi kutató-mentő szolgálata

Szörényi Levente és Bródy János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük