A siófoki polgármeser ellenáll a „politikai szagú adok-kapoknak”: nem lesz automatikus utalás!

Néhány hete bátorkodtam tájékoztatni Siófok lakóit, hogy 3 helyi sportegyesület, összességében több tízmilliós támogatási kérelemmel fordult (mint, ahogy évről-évre) önkormányzatunkhoz. Bátorkodtam azt is megjegyezni, hogy a gyermeksportot továbbra is támogatni fogjuk, de csak az anyagi erőnkhöz mérten és nem egyedi kérelmekre utalt milliókkal, hanem a képviselő-testület által megszabott, bizony ebben a helyzetben szerényebb keret erejéig és pályázati úton. (Azóta egy újabb sportegyesület, további 20 milliót kért kézilabda utánpótlás-támogatásként a várostól.) – kezdte közösségi oldala bejegyzését Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

A reakció

Nos, erre reagált nyilvánosan a facebook-on a három érintett egyesület elnöke, Lindemann Roland (Bányász), Szalai István (Kosársuli) és Vida András (Vasas) „bántónak” aposztrofálva e lakossági tájékoztatásomat. (Ha jól értesültem, ezen soraik fizetett közleményként ! is terjednek immár.) A kiírásukban az elért sikereiket sorolják (melyekhez ezúton is őszintén
gratulálok elsősorban is a gyerekeknek és edzőiknek), no és megjegyzik, hogy milyen hatalmas lehetőség az a városnak, ha éves szinten ezen giga összegeket továbbra is odaadjuk.

Közben pedig az egyesületekben sportoló gyerekekre hivatkozva, mintegy őket „maguk elé tolva” igyekeznek engem valamiféle „antisportolónak” beállítani.

Ja és még egy sor, idézem:

„Kérjük a fentiek tudomásul vételét. Támogatási kérelmeinkben megfogalmazott összegek igényét továbbra is fenntartjuk!”

Nem ragozom….

Nem ragozom, mert legyen bármilyen választási időszak, Szalai István „Bogyó”, korábbi helyi Fidesz elnök, valahonnan mindig előbukkan és leküzdhetetlen vágyat érezve, hogy újra és újra belém álljon, messziről ’öklöt rázva’ próbál a saját szintjére lerántani. Eddig sem ment neki, ezután sem fog, maradjon ő a saját szintjén én meg maradok az enyémen. Lindemann Rolandon sem csodálkozom. Ő meg a jelenlegi siófoki Fidesz elnök, aki nem oly rég, Gruber György korábbi egyesületi elnök „kiszavazása” után került e székbe. Neki bizony hivatalból is illik ilyenkor beszállni egy kis lejárató kampányba. Hogy aztán Vida Andrást, akinek hivatásos egyenruhásként még a puszta látszatát is kerülni illenék, hogy egy ilyen politikai szagú adok-kapokba beszálljon, mivel tudták rávenni erre a húzásra, számomra titok.

Mindegy is, legyen ez az ő dolguk

Ha nem értik meg és nem hajlandóak tudomásul venni, hogy egy önkormányzatnak nem elsődleges feladata különféle jogcímeken támogatások tízmillióit osztogatni és nem veszik tudomásul azt sem, hogy mostanság az önkormányzatok sincsenek könnyű anyagi helyzetben, sőt, az legyen az ő gondjuk. Azért választották őket elnökökké, hogy megoldják a tornyosuló problémákat. (Engem meg azért polgármesterré, hogy minél ésszerűbb gazdálkodást próbáljak elérni a városnál.)

Semmi sem akadályozza őket abban, hogy további szponzorokat szerezzenek, reklámbevételeket gyarapítsanak, jól osszák be a szülők által befizetett pénzeket és ne költsenek lejárató célú nyilvános facebook levelekre, egyszóval megmutassák mire is képesek szűkösebb helyzetekben a város felé való kalapnyújtogatáson kívül. (Mint ahogy egyébként számos kisebb siófoki sport, vagy pl. táncegyesület is megteszi ugyan ezt. Gazdálkodnak elsősorban is a tagdíjaikból, egyéb bevételeikből, pályázati forrásokból.)

Szóval, ha tetszik ennek a három embernek, ha nem, ha folytatják a hangulatkeltésüket, ha nem, nem lesz automatikus utalás. Lesz egy kétség kívül szűkebbre szabott keret, lesz lehetőségük nekik is az utánpótlás sportolóik részére városi támogatásra pályázni, éljenek majd vele. Meg legyenek kicsit kreatívabbak, diplomatikusabbak, ha javasolhatom.

Azért álljon itt néhány adat arról is, hogy az elmúlt években (2014-2021), melyik egyesület mennyit is és mire kapott a várostól

Szóval, csak, hogy érzékeltessem a számokat, munkatársaimtól bekértem az adatokat:

  • Siófoki Bányász: működésre c.c. 207 000 000 Ft, strandfoci rendezvény támogatására 5 000 000 Ft, sportlétesítmény építéséhez támogatás c.c. 37 500 000 Ft, ami mindösszesen c.c. 249 500 000 Ft.
    (Ebből az előző, fideszes többségű városvezetés idején, tehát ’14 és’19 között 225 500 000 Ft)
  • Balatoni Vasas: működésre 75 000 000 Ft. (Ebből az előző ciklusban 59 000 000 Ft)
  • Kosársuli: működésre 50 500 000 Ft, TAO önrész, fejlesztési támogatás további c.c. 31 500 000 Ft, mindösszesen c.c. 82 000 000 Ft. (Ebből az előző ciklusban 45 000 000 Ft)

Tehát csak e három egyesületre a fenti időszakban összesen 406 500 000 adóforint !

No, ezek után döntse el a város népe, hogy sokat, vagy keveset adott-e Siófok városa e három, most reklamáló emberke által vezetett egyesületeknek, vagy sem? Illetve jogos-e a városvezetés részéről, ha ésszerűsíteni próbálja a pénzkiáramlásokat és a városi fejlesztésekre koncentrálja elsősorban is a forrásait?”

Kapcsolódó

A siófoki polgármeser ellenáll a "politikai szagú adok-kapoknak": nem lesz automatikus utalás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük