A spanyol kormány befogadja a menekülteket szállító Aquriust

Pedro Sánchez spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely a tengerből kimentett 629 emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni – közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal hétfőn.

Valencia és Barcelona is hajlandó befogadni a hajót

A közlemény szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő döntését megelőzően Joan Ribó, Valencia polgármestere már közölte, hogy készek lennének fogadni a hajót. Hasonló bejelentést tett Ada Colau barcelonai városvezető is.

Az olasz belügyminiszter nemet mondott a civilek „tengeri taxijának”

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását, ezért nem engedik a hajó kikötését.

Málta is elzárkózott

Az olasz hatóságok azt követelték, hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) hétfőn felszólította mindkét országot, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni az embereket, mert az élelem is kifogyóban van a hajón.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük