A suli nem idegenlégió!

Emberséges, vagyis kutyaságos nevelést! A liberális kutyasuliban az alapelv: tanulás közben csak jó dolgok történhetnek.

Jobb, mint az embergyerekek iskolája

Különleges élményekről számoltak be azok a gazdik, akik a Népszigeti Kutyasuliba járnak kutyusukkal együtt tanulni, okosodni, és legfőképpen, jobban megismerni egymást.
Közvetlen tapasztalataik alapján így lelkendeznek: ez a kutyasuli “jobb, mint az embergyerekek iskolája”. Először is, emelik ki a legfontosabbat, ebben az iskolában “a tanító nénik és bácsik nagyon szeretik a kutyákat. A gazdijaikat is, de a kutyákat még jobban.”
Megértették, hogy a jó iskola “arról szól, hogy egyrészt szeressünk oda járni, másrészt pedig szeressük meg a tanulást”.

Szabadság, jókedv, siker

A kutyanebulók az órák alatt szabadok, nincs rajtuk póráz. Pontosabban, vannak persze olyan feladatok, amikor éppen azt gyakorolják, hogy hogyan kell pórázon viselkedni. Ezt nehéz lenne póráz nélkül csinálni, ugyebár.
A Kutyasuliban dolgozó nevelők állandóan figyelik a kutyusokat, és ha úgy látják, hogy kezdenek elfáradni a tanulásban meg a gyakorlásban, szólnak a gazdáknak, hogy most aztán engedjék el kutyáikat, hadd játsszanak és kergetőzzenek egymással.
A szünet végén pedig újult erővel, jókedvűen folytatódhat a tanulás.

A kemény összpontosítást követelő munka mindig fárasztó, de a kutyasuliban senki sem fél ettől. A tanárok vigyáznak, hogy csakis pozitív megerősítéssel tanítsanak új dolgokat. Ez azt jelenti, hogy ha jót csinál a kutyus, akkor nagyon megdicsérik (simogatással, szóval, jutalomfalattal, játékkal), ha pedig rosszat, akkor azt figyelmen kívül hagyják.

Ez az alapszabály: tanulás közben csak jó dolgok történhetnek

A másik szabály az, hogy nem a kimerítő légiós kiképzés a cél. Mindig csak rövid ideig gyakorolnak. Mindig akkor hagyják abba, amikor valami nagyon jól megy, remekül sikerül, és a lelkes kutyus még nagyon szeretne tovább tanulni.
A nap végén pedig nagyon megdicsérik a jelöltet, jó nagy adag jutalomfalatot adnak nekik, és hatalmasat játszanak velük a gazdáik.
Így mindig sikerélményük van, és nagyon várják, hogy újra tanulhassunk.

Természetesen a kutya és gazdája is szeret odajárni

A tanítást többféle módszerrel csinálják, van hogy rávezetik, van hogy megmutatják, hogy mit kellene csinálni, és “formálást” is végeznek: ilyenkor azt játsszák, hogy a kutyának kell kitalálni, hogy mit kellene csinálnia.  Amit ezzel a módszerrel tanul meg a kutya, azt sokkal jobban megőrzi.
Nemcsak a kutyánál, az embergyereknél is érvényes: sokkal jobb így tanulni, mint padban ülve hallgatni, hogy “megmondják a tutit…”

Kapcsolódó

92 szörnyű sorsú kiskutyát találtak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük