Ezzel a fickóval nincs mit tenni! A szavaknak új jelentése, új tartalma van….

Orbán Viktor miniszterelnök és kipcsak fősámán a minap a közrádióban a magyar nyelv eltunyulása miatt aggodalmaskodott, és megígérte: a következő ciklusban majd újabb nyelvújításra is sort kerítenek.

Szorgalmas famulusa,

a Romániában túrázó Szijjártó Péter azonban szemlátomást elébe ment a dolognak, s egy bukaresti tévének adott interjújában szemrebbenés nélkül új tartalmat, jelentést adott eddig közmegegyezéssel értelmezett szavaknak. Az újságíró a Klubrádió elhallgatásáról volt bátor kér-dezni a külügyminisztert, aki visszautasított minden állítást, amely szerint a magyar kormány nem garantálná a sajtó szabadságát. Szijjártó úr úgy véli, hogy a honi médiumok többsége kormányellenes álláspontot képvisel. Mellesleg pedig az egész nyugat-európai, sőt az egész európai uniós sajtó hazudik, amikor a magyar kormányon a sajtószabadságot kérik számon. És még azt is mondta az ékes szavú miniszter, -bele a kamerába- hogy az európai liberális mainstream nem tudja megemészteni azt, hogy van egy kormány, amelyik erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat és sikeres, ezért terjeszt hazugságokat a magyar kormányról.

Nos! Ezzel a fickóval nincs mit tenni!

Ő a szavaknak sajátos értelmezést ad, s jóllehet hangzásra magyarul beszél, valójában fideszül szól hallgatóságához, és olyan egyszerű kifejezéseknek, mint sajtószabadság, kormányellenes médiumok, hazudós sajtó, liberális mainstream, erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politika – csak a Fidesz saját fogalomrendszerében értelmezhető tartalmat ad.

Más szavakkal a magyar köznyelv értelmező szótára szerint azt mondhatnánk: hazudik, mint a vízfolyás, de a dolog valószínűleg nem ilyen egyszerű.

Ő alighanem csak azt az ezer magyar szót képes használni, amelyet ismer,

s könnyen elképzelhető, hogy maga is elhiszi, amit mond.

Vitatkozni vele tehát merőben felesleges, mert a tényeket és az ellenérveket lepöcköli, sőt meg sem érti. Az ő világában a magyar média szabad! A közrádió és a köztévé sokszínű és pártatlan, a kormányszóvivők minden kérdésre válaszolnak, az újságírókat mindenütt fogadják, a Kesma lapoknak semmi közük a kormányhoz, a Népszabadságot, a régi Indexet, a Klubrádiót és egyebeket a kegyetlen sors és a törvényesség vitte sírba, és az egész gonosz világ hazudik Magyarországról. Lám, ez az írás is megjelenhetett a portálon, szabad a szó, a gondolat, a sajtó.

Rejtő Jenővel szólva a helyzet megoldása már csak egy nyájas idegorvos közbelépésétől remélhető.

Zugló

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük