Az éhező gyermekek, akik nem tehetnek arról, hogy szegény családba születtek – Morzsaparti Debrecenben

Sajnos a szegények napjainkban az éhezéstől -joggal- jobban félnek, mint a járványtól. A világjárvány emberi, gazdasági hatásai ma még felmérhetetlenek. Egyben biztosak vagyunk, -vagy inkább hisszük-, a járvány után talán jobb emberek leszünk mindannyian. 

A segítség partija a “Morzsaparti”, rájuk számíthatnak a szegények

A járvány hatására Debrecenben ismég több család egzisztenciája került veszélybe, a drágulások miatt sok kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak van veszélyben a megélhetése.

A hajdú város “Morzsaparti” csapat, együttműködve az önkormányzat családsegítő szolgálatával, a veszélyhelyzet alatt is segített a “védenceinek”. Az elmúlt hetekben is heti három alkalommal vittek levest, péksüteményt, kenyeret, közel 60 debreceninek.
A korlátozások enyhítésével egy időben, májusban újra útjára indították ételosztásukat.

Június utolsó előtti szombatján ismét vendégségbe hívták a város éhezőit.
Kérték, hogy az ételre várók maszkot hozzanak magukkal. Ügyeltek a biztonságos távolság betartására.

Így látta Ő

Az esemény zárása után a főszervező így nyilatkozott:

“Májusban is nagyon sokan voltak a Morzsapartin, de most még annál is többen vártak az ételre. A “hivatalos” kezdés előtt egy órával már legalább százan álltak a Petőfi tér fái között, és várták, hogy a gazdag választékból válogassanak, megtöltsék dobozaikat, szatyraikat. Az “parti” végére -becslésünk szerint -közel 300 főt vendégeltünk meg. A választékban többféle főétel, levesek, péksütemény, tartós élelmiszer, narancs, alma, krumpli, friss kenyér szerepelt. A gyerekeket külön finomsággal vártuk. Különösen nagy sikere volt a Túró-Rudinak, és az édes sütinek. De fogyott a sós sütemény is.

Rengeteg új arcot láttunk, úgy látszik az elmúlt hónapok történései újabb emberek egzisztenciáját roppantotta meg.  Legalább, 50 gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen.”

A Morzsaparti “örökbefogadott” gyermeke, az öt éves Ferike is jött édesanyjával, és két éves testvérével

Ferike ilyen alkalmakkor a családban a leghamarabb kel, és noszogatja a szüleit, igyekezzenek, nehogy lemaradjanak az ételosztásról. A mai nap egy nagy majommal várták a szervezők  “fiukat”, és mivel eddig lyukas cipőben járt, egy új cipőt is kapott.

A Morzsaparti csapat a mai napon elért a teljesítőképessége határára. Egyre nehezebb gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson ennivaló. Annak ellenére, hogy a vártnál jóval többen jöttek, senki sem engedtek haza üres kézzel. Köszönik az eddigi felajánlásokat, adományokat.

Felhívás!

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb július 18-án hívja meg vendégségbe a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk, minden jóérzésű honfitársunkat támogassa, segítse munkánkat.

Kéréseink:

>> Várjuk debreceni éttermek, pékségek, jelentkezését, akik partnereink lehetnének abban, hogy még gyakrabban rendezhessünk Morzsapartit a városban;

>> Várjuk a felajánlásokat, ételt, süteményt, tartós élelmiszert korlátlan mennyiségben;

>> Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;

>> Tiszta használt gyerekruhákat, tanszereket, gyerekjátékokat is örömmel várunk.

>> Pénzbeli adományokra is számítunk. Az egyesület számlaszáma:
Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006–00000000—93568971

Email-cím: morzsapartydebrecen@gmail.com.

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy segítő kézre, egy jó szóra, emberi hangra lenne szüksége. Úgy hisszük, hogy a szeretet, a segíts felebarátodon örök emberi értéke, –egyben az emberség fokmérője–, napjainkban különösen fontos.

Úgy gondoljuk, hogy Teréz anya pontosan megfogalmazta, az emberi lét igazi értelmét:

„Életünk végén nem a diplomáink alapján leszünk elbírálva, vagy hogy mennyi pénzt szedtünk össze, vagy hogy milyen dolgokat valósítottunk meg. Hanem aszerint leszünk elbírálva, hogy: „Éhes voltam és te megetettél, fáztam és te ruhát adtál, nem volt fedél a fejem fölött és te befogadtál.”

Lipcsei Andrea

az egyesület vezetője

Előzmény

debrecen

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük