A szívinfarktus tünetei - érdemes "bemagolni" + Videó - Városi Kurír

Sorting by

×

A szívinfarktus tünetei – érdemes “bemagolni” + Videó

A filmekben rögtön kiszúrja még az avatatlan járókelő is, ha valaki az utcán szívinfarktus miatt csuklik össze, ám a valóságban nem mindig vannak ilyen színpadias tünetei, ennek a gyilkos traumának, ezért is érdemes alaposan oda figyelbe elolvasni az alábbiakat.

Hirdetés

Mi az a szívinfarktus

A koszorúerek nem tudják megfelelő mennyiségű vérrel ellátni a szívet, így az oxigénhiány vezet a szívinfarktus tüneteihez. Ennek oka, hogy a korábban kialakult szűkületben érelmeszesedés miatt trombus alakult ki, így a vér útja vagy erősen vagy teljesen gátolt a szív felé. A vérellátás akadályozottsága miatt a szívizom egy része elpusztul.
Mivel a szívinfarktus tünetei könnyen felismerhetőek, saját felelősségünk, hogy az érintettek, a környezetünkben élők, vagy akár az utcán segítségre szorulók  időben kapjanak segítséget.

A szívinfarktus tünetei

Ha az alábbiakból minél több tünetet észlelünk magunkon vagy embertársunkon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktus lépett fel:mellkasi – jellemzően bal karba, esetleg a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába sugárzó – szorítófájdalom(angina pektoris), ami több mint néhány percen keresztül fennáll;

  • hányinger,
  • hányásnehézlégzés
  • légszomj
  • furcsa teltségérzés
  • megsemmisülés érzés;
  • félelem, szorongás
  • izzadás
  • ájulás,

Figyelem!

A szívinfarktus tünetei megegyeznek az angina pectoris tüneteivel. A kettő betegség között a különbség, hogy míg ez előbbi nem okoz elhalást a szívizomban, a szívinfarktus izomelhalással jár, visszafordíthatatlan. Az angina pectrois a szívinfarktus előszobája, kezelés nélkül infarktusba mehet át.

Szörnyű statisztika

Magyarországon 1000 ember közül e csupán 17-en tudnak újraéleszteni, miközben például Németországban ez a szám 973. Egészen másképp hangzik, nem igaz? Tény egyébként, hogy nem csupán hazánkban számít vezető haláloknak a hirtelen szívhalál, hanem a fejlettebb országokban is, de amíg például az Egyesült Államok évi 350 000 esete 0,1 százalékot tesz ki, a mi 20-25 000 esetünk a felnőtt lakosság 0,3 százalékát érinti. Hogy ez kevesebb legyen, fontos, hogy minél többen megtanulják azt az újraélesztési technikát:

Vagy:

Forrás: Házipatika/WEBBeteg

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.