A szobor, amit Bayer Zsolt és a Mi Hazánk is ledöntene - 2021 Magyarországa? - Városi Kurír

Sorting by

×

A szobor, amit Bayer Zsolt és a Mi Hazánk is ledöntene – 2021 Magyarországa?

Felállították Szalay Péter Black Lives Matter című szivárványszínű szobrát a kilencedik kerületi Ferenc téren. Két hétig állna, de a Mi Hazánk Mozgalom és Bayer Zsolt is azt ígérte, hogy le fogják dönteni.

Hirdetés

Április elsejétől láthatóak a Ferencvárosi Önkormányzat public art pályázatának nyertes munkái a IX. kerületben

A beküldött pályaművek közül hat alkotást állít ki az önkormányzat. A nyertes pályaművek április 1. és május 24. között lesznek kiállítva összesen négykerületi helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila lakótelepi nagy játszóter melletti területen. Az időszakosan kiállított köztéri alkotások három fázisban lesznek láthatóak. A pályázattal a kerület alpolgármester, Döme Zsuzsanna annak a gyakorlatnak akart véget vetni, hogy csak politikai megrendelésre készüljenek szobrok és más köztéri alkotások Magyarországon.

Elsőként Szalay Péter Black Lives Matter című, 100 cm magas szobra látható április elsejétől 14-éig a Ferenc téren.

Mélymagyar reakciók

Bayer Zsolt kormánypárti publicista reakciója az volt, hogy

„már másnap le fogjuk dönteni”.

A szobor a szélsőjobboldaliak körében már akkor vitát váltott ki, amikor még csak terv volt. Toroczkai László, a párt elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt ígérte a Mandiner cikke szerint, hogy nem fogják annyiban hagyni, minden eszközt fel fognak használni, hogy megakadályozzák a szobor megmaradását és további hasonló alkotásokat szerte az országban. A Mi Hazánk szerdán már felállított egy keresztet a téren.

Nem sokkal a szobor felállítása után megjelentek a párt aktivistái, és négy oldalról OSB-lapokkal vették körbe a szobrot. A tetejére pedig négy fakeresztet helyeztek, míg a lapokra a párt plakátjait ragasztották ki.

A Telex helyszíni tudósítója szerint hamarosan közel tíz rendőrautó érkezett a Ferenc térre, és igazoltatták a résztvevőket – köztük Toroczkai Lászlót, a párt elnökét is. Kisebb konfliktus alakult ki, amikor két ember tiltakozott a mi hazánkos akció ellen.

A szoborral a Guardian és az Euronews is foglalkozott januárban

Utóbbinak Szalay Péter azt mondta, számított rá, hogy belpolitikai ügy lesz a szoborból.

„Nem baj, igazából számítok rá, hogy baltával verik szét”

– válaszolta arra a kérdésre, nem fél-e, hogy valakik megrongálják az alkotását.

Ha ez bekövetkezik, akkor a sérült darab utólag is pótolható. Szalay azt mondta, nincs azzal baja, ha szétverik a szobrot, csak azt tartja furcsának, hogy már azelőtt ezzel fenyegetőznek, mielőtt látták volna a kész művet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben azt mondta egy kormányinfón,

hogy a Black Lives Matter az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színes bőrűeket és a nem színes bőrűeket, ami minden normális, a 20. század mércéit elfogadó emberi jogi gondolkodással ellentétes. Ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít.

Forrás

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.