Közzétette feltételeit a szociáldemokrata és a liberális-centrista európai parlamenti (EP-) képviselőcsoport, amelyek teljesülése esetén támogatják jövő héten Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jóváhagyását az Európai Bizottság élére – jelentette a brüsszeli sajtó pénteken.

A szociáldemokrata frakció levelet küldött

pénteken az uniós tagállami vezetők által előző héten Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikusnak. Ebben konkrét írásos vállalásokat kértek a szakpolitikai prioritásokról, mondván, ennek hiányában nem fogják megszavazni.

A Politico értesülései szerint több mint négy oldalon keresztül sorolják a dokumentumban azon pontokat, amelyeknek legalábbis nagy többségében támogatást várnak von der Leyentől.

Egyebek mellett szó van ezekben a fenntartható fejlődésről, a klímaváltozás elleni harcról, az EU költségvetéséről, a kül- és a menekültpolitikáról, illetve a jogállamiság és a közös értékek védelméről. Kitérnek továbbá az Európai Bizottságon belüli nemi kiegyensúlyozottság, a 2050-es klímasemlegesség, valamint az albán és észak-macedón uniós csatlakozási tárgyalások idei megkezdésének szükségére is.

„Konkrét kötelezettségvállalásokat kell látnunk a legfontosabb követeléseink terén”

– írta Iratxe García Pérez frakcióvezető.

Szankciókat szeretnének a jogállamiság védelmében

Csütörtökön hasonló levélben ismertette feltételeit az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoport is.

Azt szeretnék például, hogy Margrethe Vestager jelenlegi versenyjogi biztos alelnök legyen majd a brüsszeli testületben, azonos rangban, mint a szociáldemokrata csúcsjelölt, Frans Timmermans.

Emellett fontosnak tartják a szankciók kiszabását is lehetővé tévő uniós jogállamisági mechanizmus felállítását, az EU klímacéljainak bővítését, illetve azt, hogy az új szabadkereskedelmi egyezmények kötelező klauzulákat foglaljanak magukban a környezetvédelmi, társadalmi sztenderdeket illetően.

Az eredmény szorosnak ígérkezik

Ursula von der Leyent eddig egyedül saját pártcsaládja, az Európai Néppárt biztosította teljes támogatásáról, ami önmagában nem elegendő a poszt elnyeréséhez.

Szakértők szerint a német védelmi miniszter keddi európai parlamenti felszólalása döntő fontosságú lehet a többek szerint szorosnak ígérkező eredményt illetően.

Von der Leyennek a jóváhagyáshoz legalább 374 szavazatra van szüksége a hivatalosan 751, valójában azonban egyelőre csak 747 tagú EP-ben. Elméletileg a három legnagyobb frakció, a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport 444 voksa elegendő lenne, de számos képviselő – főként a szociáldemokraták soraiból – már jelezte, hogy a csúcsjelölti rendszer elsüllyesztése miatt nem adja áldását az utolsó pillanatban kiválasztott politikusra.

Amennyiben elutasítanák Ursula von der Leyent, akkor az Európai Tanácsnak harminc napja lesz új jelöltet megnevezni.

(Forrás: MTI)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét