Az ellenzéki pártok kiállnak a szociális ágazatban dolgozók béremelése és sztrájkjoguk gyakorlásának biztosítása mellett – hangzott el kedden a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusainak sajtótájékoztatóján, miután a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) vezetőivel tárgyaltak.

Partnerségi ajánlat az érdekképviseleteknek

Ungár Péter (LMP) szerint megfutamodtak a kormánypártok az egyeztetés elől, emiatt a hétpártinak indult tárgyalás végül ötpárti lett. „Úgy látszik, a Fidesz és a KDNP nem tartotta fontosnak, hogy a sztrájkhelyzetben lévő szociális szektorral foglalkozzon” – mondta. Holott szerinte nemzeti minimumot képezhettek volna a kérdésben.

Korózs Lajos (MSZP) az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnökeként partnerséget ajánlott az érdekképviseleteknek ahhoz, hogy a parlamenti előterjesztések mellett más eszközökkel szerezzenek érvényt jogos követeléseiknek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ágazatban dolgozók 80 százaléka minimálbért vagy a garantált bérminimumot keresi.

Tordai Bence (Párbeszéd) kijelentette: a rabszolgatörvény ellenzésekor létrejött egység továbbra is fennáll.

A szociális ágazatban dolgozók elutasítják az eddig tapasztalt lekezelő magatartást

Arató Gergely (DK) tarthatatlannak ítélte a szociális béreket és azt is, hogy a sztrájktörvény szerinte a közszférában szinte lehetetlenné teszi a sztrájkot.

Stummer János (Jobbik) új korszaknak nevezte az ötpárti egyeztetést az érdekképviseletekkel, amely szerinte lehetőséget ad majd arra, hogy egy kormányváltást követően is közös munkát végezzenek.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a kormányzattal hosszú ideje zajló tárgyalásokról azt mondta: az ágazatban dolgozók elutasítják az eddig tapasztalt lekezelő magatartást.

„Elég volt a szép szavakból”

Rámutatott: a hétfői tárgyalás sem hozott eredményt az elégséges szolgáltatások mértékéről, mert – ahogy fogalmazott – a kormányzat a száz százalékhoz ragaszkodik, így annak eldöntésére marad a bírósági út. A kabinet nem biztosítja az alaptörvényben szereplő sztrájkjogot – jelentette ki és ágazati kollektív szerződést szorgalmazott.

„Elég volt a szép szavakból!” – üzente Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fülöp Attila államtitkárnak és Simon Attila István helyettes államtitkárnak. Az ágazatban dolgozó mintegy 90 ezer ember nem szép szavakat vár, hanem tisztességes munkabért – mondta.

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra

Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel. Az Emmi közleményében rámutatott: a sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás.

A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon, legutóbb hétfőn volt tárgyalás, a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan volt a kormány számára, mert azzal veszélyeztetnék az ellátottak, például az idősotthonokban fekvő, beteg emberek biztonságát – írták. Megállapodás hiányában a bíróság hatásköre kimondani a sztrájk feltételeit – tették hozzá.

A minisztérium közleményében

azt is megjegyezte, hogy az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. Hozzátették: a szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba.

Azt írták: meggyőződésük, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja.

A Fidesz az ellenzéki politikusok közös kiállására úgy reagált, hogy képmutatóak az ellenzéki pártok a szociális ágazatban dolgozókkal, mivel korábban egyetlen többlettámogatást és béremelést sem szavaztak meg.

(Forrás: MTI)

megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét