Városi kurír
A napi fontos.

A Szojuz kényszerleszállást hajtott végre Kazahsztánban

Az űrhajósok akár 9G fölötti erőhatást tapasztalhattak a süllyedés során

0 70

A Szojuz MSZ-10 hordozórakétájának egyik hajtóműve hibásodott meg a felbocsátást követően. Az űrhajósok túlélték. Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult útnak, a sikertelen startot követően kényszerelállást hajtott végre Kazahsztán területén.

Az űrhajósoknak nem volt szükségük orvosra

Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Jól vannak, már amennyire egy ilyen esetet követően lehet – írta a Reuters hírügynökség. A RIA Novosztyi szerint egyiküknek sincs szüksége azonnali orvosi segítségre.

A hadsereg deszantosai már megérkeztek a landolás helyszínére, a keresésükre indult négy hivatásos mentőhelikopter azonban még úton van: másfél óra távolságra vannak az űrhajó személyzetétől.

Hat hónapot töltöttek volna a Nemzetközi Űrállomáson

A Szojuzban az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tervek szerint hat hónapot töltöttek volna el.

Az űrhajó helyi idő szerint 4 óra 40 perckor kezdte meg az emelkedést, a hordozórakéta egyik fokozata azonban nem a terveknek megfelelően üzemelt, ezért volt szükség a kényszerleszállásra.

Egyelőre nem indítják el a minden embert szállító űrhajót

Az űreszköz a NASA tájékoztatása szerint ballisztikus pályán érkezett vissza a Föld légkörébe, az űrhajósok akár 9G fölötti erőhatást tapasztalhattak a süllyedés során.

A RIA Novosztyi úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

(Forrás: MTI)

Amerikai űrhajósokat gyanúsítanak a Szojuz burkolatának megfúrásával

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ