A tanár-igazgató, akinek fontosabbak a havi fixnél a diákok és a tanárok

Arról már sokat írtunk, hogy a közoktatás állapota Magyarországon eddig nem látott szintre süllyedt. Ezen nem változtat a temérdek kormány-megmondó, akik arról próbálják meggyőzni a népet, hogy minden rendben van és csak a Soros-bérencek riogatnak. A tapasztalat a többségnek -akár diák, akár tanár- mást mutat.

A kevesek egyike, aki felvállalja, hogy nem adja mindehhez a nevét

A problémás iskolai állapotokra és az oktatási rendszer működésképtelenségére hivatkozva lemond Fazekas László, a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Kilenc oldalas levelét a Dél-Budai Tankerületi Központ Intézményi Tanácsának címezte, amiben többek között azt írja:

“nem szabad ennek a helyzetnek a fenntartásához hozzájárulnom. Fel kell vállalnom, hogy kimondjam: rohanunk a szakadék felé!”

A valóság illusztrálására Fazekas egy Babits-idézetet is választott:

mert vétkesek közt cinkos, aki néma.

-írja az index.hu.

A lemondásához vezető okokat az igazgató pontokba is szedte, ebből néhány pont:

  • 2013 óta az állami iskolák elvesztették önállóságukat és szabad tankönyv választásukat;
  • a KLIK átszervezése után felálló tankerületi központok létrehozásával sem lett jobb a helyzet;
    jóval több pénz kell a tankerületeknek éves szinten, mint amennyit kapnak: gyakran a kifizetett tartós tankönyvek után már semmi másra nem marad, pedig például a legtöbb iskola műszaki állapota borzalmasan leromlott;
  • túl sok teher van a pedagógusokon, rájuk szakadtak például az adminisztrációs munkák, az adatvédelmi intézkedések is, naponta 26 órát tanítanak, helyettesítenek, továbbképzésekre járnak, dolgozatokat javítanak, és így szinte lehetetlen eredményesen dolgozni. Mindezekért pedig oklevelet tudnak nekik adni pedagógus napra, több pénzt nem.

Fazekas “nem hajlandó” újabb terheket a pedagógusai vállára tenni és ő sem tud több felelősséget magára vállalni.

A pedagógusi életpálya megbukott.

Nem lát reményt arra, hogy a távozó pedagógusok helyett megfelelő szakembereket tudjanak felvenni.

Segélykiáltás

Az iskolaigazgató szerint, levele segélykiáltás a többi állami fenntartású iskoláért, pedagógusaikért és vezetőikért, de leginkább a jelenlegi és jövőbeli diákokért.

Kedves szülők és nagyszülők! Érdemes lenne kicsit magukba szállni és elgondolkodni azon, hogy azokban az intézményekben, ahol nem ilyen karakán az iskolaigazgató, ott ugyan ezek a problémák, csak senki nem beszél róluk. Az Ön “szemefénye” is hasonló problémákkal vert intézményben tölti mindennapjait és ilyen körülmények között készül az életre. Biztos benne, hogy nincs tennivalója?

Menekülnek a tanárok

4325 tanár hiányzik az iskolákból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük