“Ráuntak” a tanártesztelésre, következik a kormány- és járási hivatalokban dolgozók szűrése

November 20-án kezdődött a koronavírus-tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben. Ennek első eredményeit kedden közölték: ezernél több csapat tízezernél több helyszínen összesen 181 506 tesztet végzett, és 4436 fertőzöttet talált, ez 2,44 százalékos arány.

Tesztelés volt, nincs

A pedagógusokat meglepte a döntés, hiszen az akció kezdetén úgy fogalmaztak, hogy hetente érkeznek majd szakemberek az iskolákba a tanárok szűrésére. A miniszterelnökség ezzel szemben vasárnapi közleményben már azt írja,

a tesztelés egy kéthetes akció volt.

forrás: facebook

Míg az egészségügyi intézményekben a dolgozók maguk végezték a tesztelést, az általános iskolákba, az óvodákba és a bölcsődékbe tesztelő csapatok mentek. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a múlt héten arról beszélt, hogy több mint kétezer egyetemista, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkezők, például védőnők végzik a mintavételt, egy-egy csapat két egyetemistából, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből áll. Az egyikhez egy videó erejéig a miniszterelnök is csatlakozott.

Aztán egyik napról a másikra…..

A Miniszterelnökség közleményben hangsúlyozta:

a kéthetes tesztelés soha nem látott szakmai és koordinációs együttműködés eredményeként jött létre, amelyben egyetemi hallgatók, kormányhivatalok és számos támogató társszervezet vett részt.

A PDSZ Szegeden élő választmányi tagja szerint a tesztek nem a kormány által várt eredményt hozták, ezért állították le.

“Most nem tudjuk, hogy mi van, mert azt az információt kapjuk mindenhonnan, hogy kiértesítik sorban az intézményeket, hogy elmarad a jövő hétre tervezett tesztelés, de nem lehet tudni, hogy ennek mi az oka. Az az oka, hogy kellőképpen egészségesek vagyunk, vagy az az oka, hogy előrehozzák a téli szünetnek a kezdetét?”

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja. A tanárok szűrésének újraindításáról majd az Operatív Törzs dönt a közlemény szerint.

A pedagógusokat érintő szűrés elején egyébként nem volt szó arról, hogy az intézkedést csak két hétre vezetik be.

De….

A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódik hétfőtől az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük