A „társadalmi igény” is Orbán kottájából játszik? Felcsúton a műtó-kreálás lázba hozta, míg a Velencei-tó hidegen hagyja?

Érdekes képződmény ez a „társadalmi igény”! Valahogy úgy indulhat, hogy reggel a buszra várva szóba elegyednek a zemberek, felvetődik, hogy e dög melegben milyen jó lenne egyet evezni egy tóban, valaki bedobja, hogy Felcsúton tökéletes a klíma hozzá, majd megjön a busz és mire fenti adomázók beérnek a munkahelyükre, már úgy adják tovább az ötletet, hogy terhes kismamák tüntetnek a miniszterelnök falujának fejlesztéséért. Így nem tehet mást a népigényre oly figyelmes kormány, újabb milliárdokat tol a faluba és Mészárosba.

De mi lesz a Velencei-tóval?

Miközben az állam teljesen tanácstalan, hogyan kellene megmenteni a Velencei-tavat, akadnak vizes környezetvédelmi fejlesztések. Felcsúton záportározó épült, abból csónakázótó lesz étteremmel, sportpályával, Mészáros Lőrinc gyerekei cégének kivitelezésében – írja a HVG360.

Az Orbán-kormány tökéletesen tisztában van a klíma- és természetvédelem követelményeivel, legfeljebb nem akar minden egyes pataknál pénzt költeni a kócsagokra és a varangyokra. Kivéve, ha a kérdéses vízfolyás éppen a miniszterelnök kertje mögött csörgedezik, a Váli-völgyben.

Műtó Felcsúton, hogy legyen mit fejleszteni!

Először is 230 millió forintos uniós támogatásból záportározót építettek Felcsúton, hogy kivédjék a – valós veszélyt jelentő – villámárvizek pusztítását. A megvalósításkor kifejezetten ügyeltek a vizes élőhelyek kialakítására: kanyargóssá tették a medret, növényeket telepítettek, egyes helyeket pedig érintetlenül hagytak.

„Társadalmi igény”

„Bebizonyosodott, hogy az alkalmanként klímaszkeptikusnak tűnő Orbán-kormány tökéletesen tisztában van a klíma- és természetvédelem követelményeivel, legfeljebb nem akar minden egyes pataknál pénzt költeni a kócsagokra és a varangyokra.

A kreativitáshoz persze komoly ösztönzést jelenthetett, hogy a kérdéses vízfolyás éppen a miniszterelnök kertje mögött csörgedezik, a Váli-völgyben.

Először is 230 millió forintos uniós támogatásból záportározót építettek Felcsúton, hogy kivédjék a – valós veszélyt jelentő – villámárvizek pusztítását. A megvalósításkor kifejezetten ügyeltek a vizes élőhelyek kialakítására: kanyargóssá tették a medret, növényeket telepítettek, egyes helyeket pedig érintetlenül hagytak.”

Aztán, alighogy ez megtörtént, írja a hetilap, a projekt műszaki leírása szerint

„társadalmi igény fogalmazódott meg”, hogy a tározóból csónakázótavat csináljanak, többfunkciós sportpályával, kilátóval, étteremmel, mindezt az ikonikus kisvasút mellett.

A kivitelezés bármelyik pillanatban elindulhat, miután a kormányfő barátjának családi cége, a Fejér-B.Á.L. egyedüli pályázóként meg is nyerte a közbeszerzést.

Míg tehát a pénzköltéshez megvan a kellő fantázia, teljes a tanácstalanság, hogy mit lehet kezdeni a Felcsúttól alig 40 kilométerre fekvő Velencei-tó alacsony vízállásával, amely a tó ökológiai egyensúlyát fenyegeti.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja! A Velencei-tó problémájáról itt írtunk.

 

igény

2 thoughts on “A „társadalmi igény” is Orbán kottájából játszik? Felcsúton a műtó-kreálás lázba hozta, míg a Velencei-tó hidegen hagyja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest