A tavasz visszatérte egyelőre a „kanyarban sincs”!

Folytatódik a tavasz mentes, zömmel erősen, itt-ott időszakosan szakadozottabban felhős idő, elszórtan záporokkal. Az Északi-középhegység és az Alpokalja magasabban fekvő területein továbbra is lehet hózápor. Az északkeleti határvidéken, Szabolcs térségében várható kevesebb felhős, ott tartósabban kisüthet a nap is, de elvétve ott is előfordulhat zápor.

Kedd

A délután második felében várhatóan fokozatosan csökken, tartósabban felszakadozik a felhőzet, záporok is kevesebb helyen fordulnak elő, de előfordulnak. A szél országszerte legyengül és egész nap gyenge marad, de marad az évszakos átlagnál hűvösebb időjárás. Éjszaka, a Duna vonalától keletre mérsékelten felhős, csillagfényes és hideg idő várható. A szélvédett völgyekben fagy is előfordul. A Dunántúl fölé előreláthatólag nyugat felől egy csapadékmező felhőzete húzódik, így ott borongósabb égbolt alatt eső is várható, utóbbi elsősorban a nyugati, délnyugati határvidék mentén.

Szerda

Folytatódik az erős felhősödésekkel, itt-ott időszakos napsütéssel és elszórtan záporokkal tarkított, változékony időjárás. Az ország északi felén valószínű több napsütés, kevesebb csapadék, míg a déli megyék felett felhősebb idő várható többfelé előforduló esővel, záporesővel.

A légmozgás jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad egész nap.

Estére várhatóan országszerte lecsökken a felhőzet. Éjjel a csillagfényes, gyengén felhős égbolt alatt gyorsan csökken a hőmérséklet. Hideg lesz a hajnal, a szélvédett völgyekben több fokos fagy is kialakulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

kedd reggel nyugaton +5, északkeleten -1 – +3,

kedd délután +9 – +13,

szerda reggel -1 – +4,

szerda délután +9 – +14 fok körül alakul.

Hét közepe, hét vége

– Csütörtökön délnyugatról húzódhat fölénk összefüggőbb felhőtakaró. Délnyugaton borongós idő valószínűbb, elszórtan mérsékelt esőkkel, míg az ország északkeleti felén naposabb időre van kilátás. Ott este vastagodhat meg a felhőzet.

– Péntekre szeles, változékony idő ígérkezik, zömmel erősen felhős égbolt mellett csak átmeneti naposabb időszakok fordulhatnak elő, délután pedig megnő a hevesebb záporok kialakulásának esélye. Zivatar is előfordulhat. Enyhülés kezdődik.

– Szombaton – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – mérsékeltebb gomolyfelhősödés mellett tartósabb napsütéseben lehet bízni elvétve egy-egy futó záporral és az évszakos átlagnak megfelelő hőmérséklettel.

– Vasárnapra hidegfront érkezése körvonalazódik. Enyhe, napos délelőttöt követően délután erőteljes gomolyfelhősödést követően heves záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Orvos-meteorológia

Kedden,  az évszakos átlagnál hűvösebb, változékony, záporokkal tarkított időjárás lesz jellemző. Mindezek együttes hatására még az időjárás változásokra kevésbé érzékenyek szervezetének kiegyensúlyozott működése is felborulhat, a krónikus betegek alapbetegsége súlyosbodhat. A reflexek romlása, az alvászavar, a fejfájás és a migrénes tünetek előtérbe kerülése a közlekedésben a balesetveszélyt fokozza. Tavasszal előtérbe kerülnek az allergiás panaszok kerülnek előtérbe. Az ilyenkor virágzó fű-, fafélék provokálják a tüneteket az arra érzékenyekben. Orrdugulás, orrfolyás, fejfájás, szemviszketés esetleg hőemelkedés lehetnek a vezető tünetek. Ilyenkor un antihisztamin készítmények javasoltak, melyeket ismert allergia esetén már az allergén megjelenése előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni szedni.

Forrás

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük