A tej: élet, erő, gyilkos méreg?

Az Agrármarketing Centrum mindent bevet, hogy a tejtermelők érdekeinek megfelelően minél több tejfogyasztásra buzdítsa. Az AMC semmilyen módszertől nem riad vissza, ezért elsősorban a gyerekek “beetetését, beitatását” célozta meg. 

Agrármarketing Centrum és a tejlobbi

Nem újkeletű a dolog, hiszen harminc-negyven évvel ezelőtt is nagy divat volt a tejkampány. Emlékezzünk csak.

“A tej, élet erő, egészség!”

– ez volt gyerekkorunk szlogenje. A tejfogyasztás mellett mindig fel tudtak sorakoztatni egy csokorra való érvet, ám azóta nagyot fordult a világ. Mégis úgy tűnik az Agrármarketing Centrum rá sem hederít az új kutatási eredményekre.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csak a tejfogyasztás melletti pozitív érveket sorakoztatja fel tavaszi marketingkampányában. Egyetlen figyelmeztetés, egyetlen lehetséges veszély sem szerepel a kampányban.

Az AMC hétfői, MTI-nek küldött közleménye szerint :

A “Tejkamion” országszerte 30 helyszínen, 4500 diákkal osztja meg a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit. Az idei Tej! Szívvel-lélekkel! elnevezésű kampány célja a fogyasztói tudatosság erősítése, a minőségi, tehéntejből készített termékek – tej, vaj, túró, tejföl, joghurt, kefir, kakaós tej, sajt – előnyeinek megismertetése, a lakosság pontos tájékoztatása.

Nézzük sorjában a már jól ismert indokokat!

Ezek zöme stílusosan szólva egyszerű bullshit.

  • a tej a szervezet első számú kalciumforrása
  • jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír és a tejcukor
  • Jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás

Az érvelésbe ráadásul a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét (MDOSZ) is bevetik. Rájuk hivatkozva írják:

 “A 4-10 éves gyermekek 35 százaléka kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen kalciumot, a promóció egyaránt törekszik a gyerekek és szüleik elérésére, a csontritkulás kapcsán veszélyeztetett idősebb generáció, továbbá az egészségtudatos étkezés, tudatos életmód iránt nyitott lakosság megszólítására.”

És amiről teljesen elfelejtkezik a kampány?

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke tavaly az origo Táfespicc rovatának elmondta:

“ma Magyarországon az emberek hozzávetőleg 25-30%-a nem képes megfelelően megemészteni a tejet, így számukra a laktózmentes tej és tejkészítmények jelentik a megoldást. Ezeket a termékeket vagy a pasztőrözés előtt, vagy egy korszerűbb technológiával, a hőkezelés után dúsítják mesterségesen laktáz enzimmel.”

Tejérzékeny sportoló a reklámarcok között

Ráadásul az AMC kampányában aktívan vesz részt Kapás Boglárka, az olimpiai és Európa-bajnok bronzérmes úszó, aki maga is laktózérzékeny. Ez tehát azt jelenti, hogy ő csak laktózmentes tejet fogyaszthat. Idén amúgy a két úszó Kapás és Kenderesi Tamás mellett bevetik a tej népszerűsítése mellett Nagy Ádám válogatott labdarúgót is.

A Tej Terméktanács 2017-2018-as közösségi marketing kampányát fiatal olimpikonok és sportoló példaképek, mint a tej nagykövetei támogatják.

Egy zárójeles kitérő. A Tej Terméktanács által gründolt kampányban egy Tejszív Alapítványt is létrehoztak, amely még a lakossági 1%-os személyi jövedelemadó felajánlásokat is gyűjti.

A gyilkos növekedési hormon

A tej önmagában természetesen is tartalmaz bizonyos mennyiségű növekedési hormont, például az úgynevezett inzulinszerű növekedési hormont (IGF-1 és 2). Ezek anélkül is kimutathatók, hogy a tehenek bármilyen külső hormonkezelést kaptak volna.

A kutatások szerint a pasztőrözés – azaz a hőkezelés – nem befolyásolja a tej IGF-hormon-tartalmát. Mivel az IGF jó részét nem tudjuk lebontani, hanem átjut a bélfalon, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli az IGF-szintet.

A New England Journal of Medicine szerint Finnország vezet az egy főre eső tejfogyasztásban, és ott a legnagyobb arányú az inzulinfüggő cukorbetegek száma is. Mélykuti Tibor szerint egyáltalán nincs összefüggés a két adat között, viszont tény, hogy az észak-európai országokban fejenként átlagosan 400 liter tejet és tejterméket fogyasztanak évente.

A WHO 1984-ben kiadott, jelenleg is érvényes ajánlása szerint növelni kell a kalciumban gazdag ételek, tejtermékek fogyasztását elsősorban az alacsony zsírtartalmúakat választva.

A tej növeli vagy csökkenti a rákos megbetegedés kockázatát?

A Medical Online azonban érdekes kutatásra hívja fel a figyelmet: Karl Michaëlsson és munkatársai, a svédországi Uppsala University kutatói szerint a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat, sőt idő előtti elhalálozáshoz is vezethet. 

Jessica Outwater 1997-ben riasztó összefoglalót közölt a Medical Hypothesisben: egy 25 ezer főre kiterjedő norvég vizsgálatban a napi 3 liter tejet fogyasztóknál – a napi másfél decit fogyasztókhoz képest – háromszoros volt a mellrák kockázata.

Ehhez képest az Agrármarketing Centrum 2018-as tejkampányában ilyeneket írnak:

“Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. (…)Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosok, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében.”

Bocsi Viktória, táplálkozási tanácsadó a minap a Népszavának elmondta:

” A tejtermékek fogyasztása után az arra érzékenyeknél a nyelőcsőtől a bélrendszerig nyálka képződik, ami egyrészt kedvez a gyulladások kialakulásának, másrészt gátolhatja a hörgők és a légutak szabad áramlását is, aminek légúti panaszok, asztmaszerű tünetek lehetnek a következménye.

A tejfehérje a bélrendszer falát károsítva okozhat emésztőrendszeri és akár idegrendszeri panaszokat is. Okozhat áteresztő belet, allergiákat, ekcémát, intoleranciát, hosszú távon pedig akár súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Sok ember szervezete nem tudja feldolgozni a tejcukrot, vagyis laktózt sem. A tejnek- és tejtermékeknek irreálisan magas az inzulinigénye, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén sem javasolt a fogyasztásuk.

Ugyanezekből az okokból a gyerekek betegségeinek is táptalaja lehet a túlzott tejtermékfogyasztás. Természetesen ez is egyéni, de tapasztalatok szerint az emberek csupán 8-10 százalékának nem árt, ezért, ha egy gyerek sokat beteg, érdemes megpróbálni elhagyni vagy akár csak csökkenteni a tejtermékek fogyasztását.”

Szóval legalább annyi érv és ma már tudományosan bizonyított tény szól a tejfogyasztás ellen, mint mellette. Éppen ezért kifogásolható az állami pénzen folytatott kampány, amely csak és kizárólag a tejfogyasztás jótékony hatásairól zeng ódákat, miközben a káros hatásokat elhallgatja.

Ez egyetlen csoportnak, a tej termelőknek az érdeke.

Milliárdokat emészt fel a tejtermelés

A Magyar Idők az év végén megírta, hogy Milliárdokat pumpálnak a magyar mezőgazdaságba.

Ebből az összeállításból kiderült, hogy termeléshez kötött támogatások közül a legnagyobb összeget a tejhasznú tehén támogatás címén fizette ki a kincstár, 3400 gazdálkodó 14,8 milliárd forintot kapott, szálasfehérjenövény-támogatást 13 ezer ügyfélnek fizettek közel négymilliárd forint értékben.

Valamint, hogy a hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás összege megközelítette a 11 milliárd forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest