A tizenegy éves Mérai Janka döntötte meg a magyar úszósport egyik legrégebbi rekordját

A Hódmezővásárhelyen rendezett VII. Rövidpályás Hód Kupán a NICS-HSÚVC nagy tehetsége, Mérai Janka egy 35 éve fennálló országos csúcsot adott át a múltnak.

2022. október 16-ig összesen két olyan fennálló országos csúcsa maradt a magyar úszósportnak, ami 1987 decembere előtt született. 

Mindkettőt a Budapesti Spartacus színeiben úszták: az egyiket normál, 50 méteres medencében a 11 éves Egerszegi Krisztina 200 méter háton (1985. december 20., Budapest, 2:24,66), a másikat pedig edzőtársa, Schulze Renáta rövidpályán, 25 méteres medencében, 100 méter pillangón (szintén a 11 éveseknél, 1987. november 20., Budapest, 1:07,79). 

Egerszegi csúcsa viszont immár magányos, hiszen Schulze rekordját döntötte meg a hétvégén a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában rendezett VII. Rövidpályás Hód Kupán Mérai Janka

A hódmezővásárhelyi NICS-HSÚVC 11 éves tehetsége a különböző váltók mellett öt egyéni számban indult: 50, 100 és 200 méter pillangón, valamint 50 méter háton és 1500 méter gyorson. 

A két rövidebb távon korosztálya másik nagy reménysége, a dombóvári Horváth Eszter mögött második lett, 1500-on az összevont kategóriában tizedik (az első két helyet két felnőttválogatott, Fábián Bettina és az Európa-bajnok Mihályvári Farkas-Viktória vitte el), 200-on a nála három-négy évvel idősebbek eredményeit is felülmúlva lett első. 

Az igazi robbanást a 100 pillére tartogatta: elképesztően erős, 31,12-es első 50 méterre 35,56-os második 50-et ment, és 1:06,68-cal, a korosztályos országos csúcsnál bő egy másodperccel (!) jobb idővel csapott célba. 

Az úszás mellett a tanulásban is jeleskedő lány az idén nyári, Szegeden rendezett korosztályos (cápa) országos bajnokságon, normálmedencében 200 pillangón győzött, amivel idei ranglistavezető is egyben, míg 100 pillangón az UTE tehetsége, Fábián Zsófia, 1500 gyorson a Pécsi Vörös Meteor SK tehetsége, Rhone Amy mögött második lett, 100 gyorson pedig negyedikként végzett. 

A 200 pille mellett négy váltóval is aranyérmes lett, így idén öt országos bajnoki címet szerzett

Méria Janka
Mérai Janka. Fotó: Tésik Attila fotóriporter / Other Agency

A nyári ob-n még Farkas András volt az edzője, szeptember óta Paku Zoltán és segítője, Süli Ákos munkája által fejlődhet tovább. Mint edzői elmondták, Janka nagy és eredményes csapat tagjaként úszik a mindennapokban.

„Szeptember elején kezdtük a felkészülést, eléggé nagy csapat gyűlt össze, 26 gyerekkel dolgozunk jelenleg. Sokan sikeres versenyzők közülük, a nyári magyar bajnokságon összetett csapatversenyt nyertek. Janka ebbe a csapatba került, és kiválóan dolgozik, aminek a Hód Kupán meg is lett az eredménye. Szombaton, 200 méter pillangón egy másodperccel maradt el a csúcstól, ezért a vasárnap rendezett 100 pillangón az volt a fő cél, hogy megússza a Schulze Renáta által tartott rekordot. Ez 35 év alatt egy 11 éves versenyzőnek sem sikerült – azért is nagyon nagy boldogság, hogy Jankának igen, mert óriási motivációt adhat számára a következő évekre.”

A nyilatkozni imádó, mindig mosolygós Janka a rekordját követően így értékelte a rekordját az Eurosportnak

„Ötszörös országos bajnokként végződött az előző versenyszezonom, majd rövid pihenő után kezdtem újra az edzéseket szeptemberben. A felkészülés jól ment és éreztem, hogy egyre gyorsabb és erősebb vagyok. Vártam, hogy újra versenyezhessek. A Rövidpályás Hód Kupa első napján már nagyon jó időket úsztam 50 és 200 méter pillangón, és az edzőm, Zoli bácsi azt mondta, hogy ebből akár korosztályos országos csúcs is lehet. A második nap a 100 méter pillangóra koncentráltam és mindent beleadtam. Láttam, hogy ez egy országos csúcs, de akkor még nem tudtam, hogy egy ilyen régóta fennálló rekordot sikerült megdöntenem. Hihetetlen boldogok voltunk az edzőimmel, a családommal és a csapattársaimmal együtt. Szeretnék még minél több versenyen részt venni és akár még idén is országos csúcsokat úszni. Úgy érzem, jó úton haladok.”

Rövidpályás úszó-vk – Nincs magyar érem a nyitónapon

Nem szereztek érmet a magyar úszók a rövidpályás világkupa berlini nyitóállomásának első napján.

A pénteki finálékban mindössze ketten, Kós Hubert és Jakabos Zsuzsanna volt érdekelt, előbbi 200 méter háton (1:52.84) kevesebb, mint három tizeddel maradt le a dobogóról és negyedik lett. Utóbbi 200 méter pillangón a nyolcadik helyen zárt (2:09.65).

A német fővárosban kilenc magyar versenyző méretteti meg magát.

A világkupa idén három állomásból áll, jövő héten Torontóban, azt követően pedig Indianapolisban versenyeznek az úszók.

Forrás: Eurosport.hu