Hetek óta rebesgetik, hogy a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át az Országos Széchényi Könyvtár, feltehetően kell a hely a “megszállt” területen más, kultúrához egyáltalán nem köthető igen fontos kormányzati cuccnak.


Az ovális irodai látogatás árnyékában…..

Tüske László, az intézmény főigazgatója az MTI szerint arról beszélt, 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK kettős költözését, amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Közölte,

folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy ahogyan ma ez szokás, a könyvtár költöztetéséről a főigazgató sms-ben értesült az emberminisztériumtól. A lap szerint a Kilián laktanyával az a gond, hogy az épület vizesedhet, ami nem kifejezetten tesz jót a közgyűjteménynek. Az OSZK-sok szerint ráadásul az épület csak bajosan bővíthető, márpedig a Piliscsabára ígért új archívumépület továbbra sem készült el.

Káldos János, az OSZK munkatársa hangsúlyozta:

2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is.

A fejlesztési program részeként eddig többek között lecserélték az OSZK teljes számítógépes állományát, elkészült a Corvina-honlap, elindult a Kulturális Statisztikai Rendszer, valamint megérkeztek a digitalizáló eszközök is – fűzte hozzá. Kiemelte: egyebek mellett folyamatban van egy rendkívül fejlett és biztonságos központi számítógép-infrastruktúra kiépítése, új állományvédelmi és biztonsági eszközök érkeznek hamarosan a könyvtárba.

Emellett a következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek

Az Országos Széchényi Könyvtár közleménye

“A téves tájékoztatásokkal ellentétben 2019. május 14-én, a Magyar Nemzeti Névtér bemutatásáról, illetve az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéseiről szóló szakmai és sajtónyilvános esemény köszöntő szavaiban Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója nem jelentette be a nemzeti könyvtár költözését.


A köszöntőben a nemzeti könyvtár előtt álló fő feladatok kapcsán beszélt a “kettős költözés” prioritásáról, vagyis az intézmény digitális térben és modern könyvtári épületben való új működésének megtervezéséről és előkészítéséről. Ez utóbbi esetben merült fel a Kilián-laktanya (Mária Terézia laktanya), mint egyik szóban forgó lehetőség. Erről azonban továbbra sincs kormányzati döntés.”

Forrás

1 hozzászólás

  1. Nem kell ahhoz a Szechenyi Konyvtar olvasojanak lenni, hogy tudjuk, ott van elhelyezve Magyarorszag osszes, az 1100 eves multjabol szarmazo tortenelmi iratgyujtemeny, a magyar historia irott anyaga, beleertve napjaink fontos dokumentacioit is.
    Aki ezzel a felbecsulhetetlen erteku dokumentum-allomannyal ilyen hitvanyul banik, azt gondatlan kezelesert, nagy ertekre vonatkozo hutlen kezelesert es meg jo nehany paragrafusra hivatkozva birosag ele kell allitani, legyen ezert felelos akar a miniszterelnok vagy barmelyik beosztottja! Errol nem lehet maskepp donteni, csak szakertok bevonasaval, akik pontos iranymutatast tudnak adni erre, hiszen ebben van a magyarsag egesz tortenetenek a legteljesebb dokumentacioja. Mar eppen eleg kart okozott a Varbeli eroszakos atepitesekkel, valtoztatasokkal, horthy korszakbeli restauracioval. Valaki ellitsa meg ezt a visszafordithatatlan pusztitast a kozeletben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét