Orbán Viktor és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az idén harmadszor hívta az Akadémia alapítójának születésnapjára időzített díszvacsorára a hazai tudományos élet fontosabb szereplőit.

Per pillanat nem aktuális….

A Pesti Vigadóba tervezett kulináris élvezet most elmarad, mert az MTA elnökének sürgős programja akadt. Az MTA sajtótitkárságán azt közölték, hogy

- Hirdetés -

Lovász László egy korábban leszervezett utazáson külföldön tartózkodik majd a vacsora időpontjában.

Úgy tudjuk, a Miniszterelnöki Kabinetirodán viszont csak a napokban értesültek az akadémiai elnök távolmaradásáról, és végül az a döntés született, hogy a társszervező nélkül nem tartják meg az eseményt.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a 24.hu kérdésére azt írta:

hagyományosan a miniszterelnök és az akadémia elnöke közösen hívják meg a magyar tudományos élet kiválóságait, ám ebben az évben az időpont nem felelt meg az MTA elnökének, ezért új időpontot egyeztetnek.

Az MTA költségvetése és autonómiája körül kialakult feszültségek miatt egyébként már júliusban megindult a díszvacsora bojkottjának szervezése, bár az Origo szerint több mint százan már akkor elfogadták a meghívást.

A frankó

Fehér Márta, a BME filozófiaprofesszora az Élet és Irodalomban nyílt levélben szólította fel  – nem először – a Széchenyi-díjasokat, hogy bojkottálják az eseményt mert szerinte

nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát.

2015-ben ugyan ő ezt írta:

“Tisztelt Széchenyi-díjjal kitüntetett Kutatók és Oktatók, kedves Kollégák, Barátaim!

A napokban díszvacsorára szóló (e-mail) meghívó érkezett a Miniszterelnökség Protokoll Osztályától, melyben az áll, hogy a miniszterelnök a Széchenyi-díjjal kitüntetettek számára fogadást rendez szeptemberben a Vigadóban.

Úgy vélem, nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait. Sőt, a miniszterelnök nemrég a tudomány meritumát is degradálta azzal, hogy a testületi tiltakozással mit sem törődve elérte, hogy tiszteletbeli doktori címet kapjon egy olyan személy, akinek ehhez nincsen megfelelő tudományos teljesítménye. Lejáratva ezzel nemcsak az így sajnos magát is méltatlan helyzetbe hozó címadományozó hazai egyetemet, de magát a kitüntető díszdoktori címet is. (A nem tudományos területeken szerzett érdemek honorálására más módot lehet és kell találni. De álruhában parádézni csak a megtévesztést szolgálja. S ez a tudomány lényegétől idegen. És elfogadhatatlan.)

Tisztelt Széchenyi-díjasok! Bojkottáljuk tehát a Miniszterelnök díszvacsoráját. Ne adjuk el egy tál kaviáros lencséért a kutatók és oktatók becsületét. Ne fogadjunk el több „sallert és kokit”!

Kelt Budapesten, 2015. augusztus”

Két hete Lovász László is bekeményített.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke nem volt hajlandó aláírni a 2019-es költségvetés tervezetét, amelyet a jövő évi büdzsé részeként terjesztett be Varga Mihály pénzügyminiszter. Hasonló tiltakozás legutóbb az 1990-es években fordult elő.

A kormány költségvetési tervezete egyértelműsítette, hogy jövőre államosítanák az MTA kutatóintézeteit és a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium veszi át a pénzügyek irányítását. A pénzügyminisztérium 28 milliárdnyi támogatást vonna el az MTA költségvetéséből.

(forrás: 24.hu)

Összegyűjtötte a Figyelő hamis állításait az MTA

Lendvai Ildikó megfejtette, miért csípi Orbán szemét annyira az MTA! – Nem, nem azért….

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét