A turul szobrot Ukrajna szigonyos címerére cserélik Munkácson – Frissítve Szijjártó “+csodafegyverével”!

Leveszik a turul szobrot a munkácsi várról, döntött csütörtökön a kárpátaljai város tanácsa. A turul helyére a tervek szerint Ukrajna szigonyos címere kerül – írta az Ukrainszka Pravdára hivatkozva a Telex.

A szándék nem újkeletű

A Munkácsi Történelmi Múzeumot a szobor levételére utasító határozat nem volt egészen váratlan, hiszen a városi tanács már 2018-ban pályázatot hirdetett, hogy a turul helyére Ukrajna címere kerüljön. Ennek ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenéssel értesült a döntésről. A szervezet szerint

„a döntés azért is furcsa, mert a város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.”

-idézi a portál.

Potápi megdöbbent….

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a turulszobor eltávolítását. Potápi Árpád János közleményt adott ki, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére – írta az MTI. Potápi szerint

„egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

Az államtitkár a lépést az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlannak és időszerűtlennek tartja, amely és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. Véleménye szerint

„Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jó szomszédként segítette és segíti Ukrajnát és csaknem egymillió ukrán menekültet fogadott.”

Visszatekintő….

A munkácsi várra 1896-ban került fel a turul, egy 33 méter magas oszlopon. Ezt a csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontották, miután a trianoni döntéssel Kárpátalja Csehszlovákia része lett. A szobrot végül – már a Szovjetunióhoz tartozó Kárpátalján – 1945 után a szovjetek olvasztották be.

Frissítés!

Bekérette péntek délutánra Ukrajna budapesti ügyvivőjét a Külgazdasági és Külügyminisztérium amiatt, hogy a munkácsi várból a képviselőtestület döntése nyomán eltávolították a turulszobrot, a helyére pedig az ország állami jelképét, a háromágú szigonyt teszik. A lépést a tárcát vezető Szijjártó Péter jelentette be az InfoRádióban. A miniszter az Aréna című műsorban arról beszélt:

a szobor eltávolítása egy teljesen felesleges provokáció a magyarokkal szemben,

az ügyvivőnél is tiltakoznak majd ellene. Szijjártó szerint annak nincs jelentősége, hogy ez kinek a provokációja, nekik most az a feladatuk, hogy kiálljanak a kárpátaljai magyarok mellett. A tárcavezető arról is beszélt, nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést a kormány háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában.” “Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen. Most, amit leginkább tehetünk, az az, hogy a lehető legjobb kapcsolatot tartjuk fenn a kárpátaljai vezetőkkel”

– folytatta, majd a megyei kormányzót, Viktor Mikitát méltatta, aki szerinte

„nagyon sokat tett azért, hogy a mesterségesen gerjesztett magyarellenes hangulatot visszafogja” és hogy „a belső menekültek érkezését követően kialakult feszültségek se alakuljanak át etnikai, nemzetiségi alapú konfliktusokká”.

Azt is megjegyezte, hogy a munkácsi turul-ügyben Mikita segítségét kérték. (forrás)

FRISS!