Reagált a vaddisznógyerekeket kilövő állatorvos: ha a villamost nem pont ott állítják meg, akkor valószínűleg az utasok se vették volna észre, mi történik az árokban - Városi Kurír

Sorting by

×

Reagált a vaddisznógyerekeket kilövő állatorvos: ha a villamost nem pont ott állítják meg, akkor valószínűleg az utasok se vették volna észre, mi történik az árokban

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, a múlt héten egy Facebook-bejegyzés alapján derült fény arra, hogy reggel a megállított villamos utasai arra lettek figyelmesek, hogy több puskalövés dördült és az ablakon kinézve látták, hogy néhány vadász agyonlő egy csomó vaddisznót, többnyire kismalacokat. Egy kisfiú sokkot kapott, hozzá mentőt kellett hívni. Az ügy nagy port kavart. Most megszólalt az egyik vadász, aki civilben állatorvos.

Hirdetés

L. Pál állatorvos, vadgazdálkodási szakember aki kilőtte a lakott területre tévedt állatokat, elmondta,

a vaddisznók nagyon rossz állapotban, valószínűleg amúgy is elpusztultak volna

– mondta L. Pál állatorvos, vadgazdálkodási szakember.

Megérti, hogy manapság sokakat érzékenyen érint az olyan esemény, amelyben állatok életét oltják ki, de ez az „élmény” semmi ahhoz képest, amekkora károkat tud okozni a városban elszaporodó és a csúcsforgalomban rohangáló vad, pláne ha afrikai sertéspestissel fertőzött példányokról van szó.

…se a kábítólövedéknek, se az elszállításnak nem lett volna értelme….

Elmondása szerint a kilövéskor senki nem volt veszélyben, mivel kiskaliberű fegyvert használt és a lövés irányát is jól számította ki. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta,

ha a villamost nem pont ott állítják meg mellettük, akkor valószínűleg az utasok se vették volna észre, mi történik az árokban.

Mint kifejtette, sajnos olyan vélemények terjednek a médiában és az internetes közösségi oldalakon, amelyek

nemcsak a speciális szakmai ismereteket, hanem az alapvető természetismereti és logikai tudást is nélkülözik.

Például nem lehet egy olyan helyzetben csapdázásról beszélni, amikor a reggeli csúcsforgalomban vaddisznók rohangálnak a közterületen. Ehhez nem kell képzettség, hiszen

azt mindenki tudja, hogy a vaddisznó nem háziállat, amelyiket be lehet terelni egy ketrecbe, ahogy ahhoz sem kell különösebb fantázia, hogy jelentős anyagi kárt okozhatnak, ha elkezdenek a sűrű forgalomban az autók között futkározni.

Ezek a vadmalacok pont olyan helyen voltak, ahol mások veszélyeztetése nélkül lehetett őket ártalmatlanítani, az adott körülmények között nem volt mód és lehetőség a befogásukra – idézte a portál riportalanyát.

Mindenképpen meghaltak volna….

az esővíz-elvezető csatornában szennyezett olajos víz volt, amitől a benne rohangáló vaddisznók tetőtől talpig eláztak, láthatóan nagyon rossz állapotban voltak, tehát szinte biztos, hogy nagy szenvedések közepette amúgy is elhullottak volna.

Hozzátette:

mivel a főváros és Pest megye az afrikai sertéspestis által fertőzött területnek minősül, így a legszigorúbb korlátozások vonatkoznak a térségre. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött területen minden vaddisznót potenciális hordozónak kell tekinteni, a cél az állomány drasztikus csökkentése. A 2021/605 számú EU Bizottság végrehajtási rendelete 2021 áprilisától tiltja az élő vaddisznó szállítását az EU területén. Nem véletlen a szigorú korlátozás, hiszen ha a kórokozó házisertések közé kerül, akkor a fertőzött gazdaság összes példányát el kell pusztítani. Egy elharapózó járvány romba dönti az adott ország sertéságazatát, ami százmilliárdos nagyságrendű kárt okozna.

Az állatorvos, vadgazdálkodási szakember az ügyben induló hatósági vizsgálatot helyesli, mivel fontosnak tartja, hogy a hatóságok szorosan ellenőrizzék az ilyen kiemelt szakértelmet igénylő tevékenységeket. Elmondása szerint ő teljesen nyugodt, hiszen a szakma és a jogszabályok feltételeinek megfelelően cselekedett.

Konok Péter olvasata….

“Nyilatkozott a Budapesten vaddisznókat mészároló vadász (aki ráadásul állatorvos, hogy külön bukéja legyen a történetnek). „L. Pál”, aki amúgy – ezt külön hangsúlyozzák – a Földművelésügyi Minisztérium állategészségügyi főosztályának helyettes vezetője is volt, tehát komoly szakember, nem valamiféle arra tévedt stüszivadász, szinte hőst farag magából, hazájában meg nem értett prófétát. A vaddisznók, mondja, potenciális sertéspestis-hordozók voltak (potenciális betegséghordozóként aggódom picit), kilövésük direkt hőstett volt. Altatni nem lehetett őket, mert mi van, ha másnap egy mit sem sejtő vadász lelövi a malacokat, aztán mit sem sejtve húsukból belakmározik? A vaddisznóknak amúgy direkt jobb volt így, mert előbb-utóbb úgyis elpusztultak volna (én nem szeretnék itt a halál elkerülhetetlenségén filozofálni) –

  • L. Pált, ha majd egyszer átmegy a Szivárványhídon, az Örök Vadászmezőkön hozsannázó vaddisznók és más lelkes állatok ezrei várják majd, akiket mind ő szabadított meg a földi Siralomvölgyből, ahol nekik rossz volt.
  • L. Pál amúgy életében már több százezer lövést adott le a cikk szerint, „ismeri és folyamatosan követi a lövészettel kapcsolatos szakirodalmat”, ezért kicsi az esély, hogy kóbor vaddisznók helyett minket, gyermekeinket, kutyáinkat, idős szüleinket, vétlen pizzafutárokat, vagy más potenciális betegséghordozókat lő le, ezt az apró veszélyecskét pedig mindannyiunknak vállalni kell, akár vaddisznók vagyunk, akár nem. Amúgy pedig jól tesszük, ha minél kevésbé látszunk vaddisznóknak.
  • Persze, véli L. Pál, az egészből nem lett volna ügy, ha senki sem látja, ha nem pont ott áll meg az a rohadt villamos, ahol L. Pál éppen vaddisznókat likvidál. Tetszettek volna másfelé vezetni a villamossíneket. Van-e hangja az elhagyott tisztás szélén kidőlő fának, ha senki sincs, aki hallja? Na, ugye.
  • L. Pál a problémát abban látja, hogy ő, sajnos, csak az állatgyilkolászás szakembere, kommunikálni nemigen tud, ezért őt megboszorkányüldözik azok az értetlen emberek, akik nem örülnek, ha L. Pál az orruk előtt lődöz és gyilkolászik, mert a túlérzékenyített gyerekeik (Vuk, Bambi, meg az az összes állatos szar, ugye) rosszul lesznek a fröcsögő vértől, a fájdalomtól visító kismalacoktól, a széttépett zsigerektől, bezzeg a parizert, azt zabálják kétpofára.
  • L. Pál szerint ő áldozat, azok a büdös vaddisznók meg csak úgy arra jártak, ahol éppen L. Pál is volt, töltött gyilokkal kezében. Azt hiszem, kevesen értik jobban ennek az egész velejéig rothadt rendszernek a működését, mint L. Pál. Értetlenkedése maga a megértés. Kéne neki egy szobor, vagy valami.”
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.