Városi Kurír

A napi fontos…

BanánköztársaságKiemelt hírek

Csak hiteles hírforrásból! – Oltásügyi eszmecsere a zöldségesnél – A vakcina, mint a politika-csinálás eszköze

eszmecsere-vakcina
Hirdetés

Vasárnap reggel azt mondta családom egyetlen, komoly döntésre képes és jogosult tagja, vagyis hitvesem: “kapd össze magad nagyapó, ugorj el friss kenyérért meg vegyél új év napjára lencsét, legyünk szépek így kettecskén, amíg megjön nekünk is a vakcina!“ Nem volt mit tenni, felkászálódtam, és útnak eredtem hasznossá tenni magam. Megvettem, amit kellett a szupermarketben, majd betértem a környék legjobb zöldségeséhez, hogy az utasítás szerint bespejzoljak lencséből is.

Hirdetés
Hirdetés

Már éppen kifelé indultam a boltból boldogabb új évet kívánva,

amikor valahogy a vírusra és az oltásra fordult a szó. S akkor Malvinka, a kedves eladó megingathatatlanul konok kifejezéssel elborult arcán kijelentette: engem ugyan be nem olt senki semmivel, én nem hagyom magam! Meghökkentem.

– És miért nem? – tettem fel az egyszerű kérdést a hölgynek, aki fiatalnak éppen már nem, de még korosnak sem mondható.
– Tudja miket hallok én nap-nap után erről a szuriról? Hogy mit művel a beoltottakkal néha már azonnal, de néha napok, hetek, hónapok sőt évek múlva is? Hát belőlem ugyan nem csinálnak kísérleti nyulat!
– Inkább átesik a betegségen?
– Úgy ám! Ha megkapom, hát megkapom. Majd túlélem.
– De naphosszat itt áll a pult mögött, s legalább két-három napig másokat is megfertőz! Maga eleven járványgóc lehetne! Én kötelezném magát az oltásra!
– Na még csak az kéne! Ha majd beteg leszek, hazamegyek. Nem maradok itt, nem fertőzök én meg senkit. De nem oltatom be magam. Belőlem nem lesz zombi! Isten őrizzen meg ettől!

Még a szabad levegőn sem tértem magamhoz

Íme, szembesültem a hivatalos magyar tömegkommunikáció látványos kudarcával. Az emberek félretájékoztatása olyan elképesztő méreteket öltött, hogy a jó zöldséges-asszony és sokezer sorstársa semmi hivatalosságnak nem hisz már, a virológusok, tekintélyes orvosok, s főként a politikusok mondhatnak akármit, a népek jó része inkább nem oltatja be magát, inkább vállalja a betegség és a halál kockázatát, mert az oltástól inkább tart. A zöldséges a vevőket, a vevők a zöldségest hülyítik a maguk tévedhetetlen és autentikus információival, és egymásnak sokan inkább hisznek, mint a szakértőknek. A hivatalos tájékoztatás évek óta olyannyira kusza, hazug és hiteltelen, hogy most, amikor a tények erejének kellene meggyőzőnek lenni, a szóbeszéd már többet számít.

A brüsszeli Politico c. portál szerint Magyarországon a politika hatja át a vírus elleni védekezést.

Orbán Viktor hónapok óta azt sulykolta, hogy Magyarország keményen dolgozik a vakcina beszerzésén,

és Magyarország más országok elé vágva lát neki az oltásoknak. Egyben az állította, hogy országa a földrészen elsőként használja majd az oroszok, illetve kínaiak által kidolgozott készítményt. Az orosz vakcina ellenőrzése talán folyik, kínainak nyoma sincs, és az amerikai-német gyógyszerrel már oltanak. De az oltás iránti bizalom már megingott. A legutóbbi felmérés szerint a lakosságnak csupán 15 százaléka akarja beadatni magának a vakcinát. Az orosz Szputnyik körüli külügyminiszteri kampány is gyengítette a bizalmat az oltás iránt.

Ráadásul Orbán Viktor azt a látszatot keltette, hogy az EU az engedélyezési eljárás során akadékoskodik, de ő megmenti a magyarokat.

Az angliai oltások megkezdését pedig annak tulajdonította, hogy a britek érdekérvényesítő képessége az EU-n kívül erősebb, mint az EU 27 tagállamáé együtt. A tömeges oltás Magyarországon így már régen nem csak szakmai feladat, hanem elsősorban politikai kérdés, és a körülötte támasztott információs homály igencsak bizalmatlanná tette a magyar közvéleményt.

Az utca embere végképp nem képes a hírek között eligazodni,

mert nincs egy felelős, hiteles hírközpont, amely elmondaná, hogy mi a valós helyzet a járvány ügyében. Hogy ki, mikor, melyik, milyen hatású, mellékhatásaiban esetleg mivel járó vakcinát kaphat. Ködösítés, sőt hazudozás, félrevezetés folyik a kormányzati tájékoztatásban, s a szakemberek többségének megtiltják a nyilatkozatot, ami azok információit is kétsé-gessé teszi akik ismerik és elmondják a tényeket, sőt azt is bevallják, ha nem tudnak valamit. És e kommunikációs kupac tetején ott csücsülnek a vírus- és oltászszkeptikus bölcs szakértők, akik talán maguk is elhiszik, hogy nincs is járvány, oltás sem kell, elég a nagy szakáll.

Hát csoda, hogy a kedves zöldséges fél az oltástól?!

Csoda, ha nem hisz el semmit, sőt annak az ellenkezőjét sem? A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hivatalos adata szerint december utolsó napjaiban világszerte összesen 80 millióhoz közelített a fertőzöttek száma. A már beadott oltásoknak még nincs statisztikailag érezhető hatása, a fertőzés terjed.

Amúgy mellékesen pedig felhívom Hollik István és Kovás Zoltán szóvivők szíves figyelmét: Soros Györgynek semmi köze nincs a magyarországi járványhelyzethez (sem)!

ruha

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comments (3)

  1. Papp Gyula

    bizony és ez annak tudhato hogy csak a maszatolás és nem nyilatkozom mert……Soros.Gyurcsány no meg Brüsszel…….mert fura valahol hogy külföldi korházba bemehet tudositani magyar stáb de hazai korházbol meg még a nyilatkozathoz is engedély kell! és ezért hiteltelen minden szavuk!

  2. Vágó JuditMargit

    hát már nem is tudom, hogy mit is csináljak! ha beoltattatom magam, akkor lehet, hogy az infl.elleni oltásra hatással lesz? és ha “legyek a túlvilágra” csak az ökormányzatnak lesz jó, mivel önkormányzati a lakásom!

Comment here