Parászka Boróka: mi köze a vakcinabeszerzésnek az ujgurokhoz? Szijjártó Péter pontosan tudja, mi van a Kínával kötött vakcinaalkuk mögött... - Városi Kurír

Sorting by

×

Parászka Boróka: mi köze a vakcinabeszerzésnek az ujgurokhoz? Szijjártó Péter pontosan tudja, mi van a Kínával kötött vakcinaalkuk mögött…

Szijjártó Péter először elfogadta és támogatta azt a döntést, amelyet EU külügyminiszteri tanácsa hozott, és amely négy kínai tisztségviselőt és egy kínai vállalatot sújtott szankciókkal. Majd Szijjártó Péter ugyanezt a döntést “magamutogatónak” és “károsnak” nevezte, amivel Brüsszel az elrontott vakcinabeszerzésről próbálja elterelni a figyelmet – kezdte közösségi oldalának bejegyzését Parászka Boróka újságíró.

Hirdetés

“Mi köze a vakcinabeszerzésnek az ujgurokhoz? Ki rontott el, micsodát?

Szijjártó Péter pontosan tudja, mi van a Kínával kötött vakcinaalkuk mögött, ugyanúgy, mint török kollégája, Mevlut Cavusoglu. Törökország ugyanis, hasonlóan Magyarországhoz kínai vakcinákkal kezdte el az oltáskampányt. Nehezen ment, mert miután megállapodtak Kínával a vakcinaszállításról, és elkezdődött az export, a kínaiak hirtelen elzárták a csapokat. A megígért vakcina nem jött, viszont elővettek egy évek óta stagnáló ügyet. Mit? A Törökországba menekült ujgurok visszatoloncolását. A kölcsönös kiadatási szerződést már 2017-ben aláírták, de Kína csak most, az első vakcina transzport után ratifikálta a dokumentumot. Törökország még nem döntött a ratifikálásról, de Szijjártó Péter kollégája, Cavosoglu már csak egyszerű “gesztusnak” nevezte a döntést.

Törökországban a becslések szerint 40 000 Kínából menekülő ujgur él,

nagyon sokan közülük politikai menekültek, sokuknak él kiszolgáltatott hozzátartozója odahaza. Elemzők szerint Törökország végső döntése attól függ, hogyan viszonyul az EU a kínai vakcina üzletekhez és emberi jogi visszaélésekhez. Ezért van jelentősége a most meghozott szankcióknak.

Amikor a “kínai vakcináról”, a Sinopharmról vagy a Sinovacról hallotok, gondoljatok arra: ezekért az oltóanyagokért Kína mindig kér cserébe valamit

Nem egyszerű áruforgalomról van szó, hanem arról, hogy az ujgurok lakta autonóm tartományban munkatáborokban tartanak fogva embereket, kínoznak meg embereket, kényszer sterilizálnak és erőszakolnak meg nőket. Ez a tartomány az, ahol az új selyemút útvonala áthalad.

Ahol azokat az olcsó maszkokat gyártják, amelyeket mi is használunk. Ahol ellenőrizetlen emberkísérletek történnek. Ahol az ujgurok szerveivel kereskednek. Ugyanebben a tartományból származott az az olcsó gyapott, amelyből hosszú időn át profitált számos nyugati multi úgy, hogy fittyet hányt az emberi jogok megsértésére.

És mérlegeljétek, valóban “mogorva” dolog-e rákérdezni, milyen áron, milyen alkuk révén jutnak Kína üzleti partnerei – köztük Magyarország és Törökország – vakcinához? Az alábbi beszélgetésben Kozári Zitával beszélgettem a Kínában élő ujgur kisebbség helyzetéről, hallgassátok meg.”

Forrás

 

szijjártó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.